Hlavní obsah

Tajnosti a lži podle Roberta De Nira

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K americké zpravodajské službě CIA obrátil ve své třetí režii pozornost herec a producent Robert De Niro. Pustil se do její prehistorie, vzniku a fungování do roku 1961 a rád by se dalšími dvěma díly dostal až do současnosti.

Článek

Natočit věrohodný příběh o fungování instituce, která je z principu postavena na tajnostech a lžích, není snadné, ale De Niro dokázal vytvořit její portrét s maximální uvěřitelností.

V průběhu devadesátých let o CIA hodně nastudoval, fakta propojil s fiktivním příběhem, inspirovaným skutečnými událostmi, a pak látku svěřil do rukou zkušeného scenáristy Erika Rotha (Forrest Gump, Mnichov).

Matt Damon, Angelina Jolieová i Alec Baldwin

Získal i další skvělé spolupracovníky, například kameramana Roberta Richardsona, který má Oscara za filmy JFK a Letec, do hlavních rolí obsadil Matta Damona, Angelinu Jolieovou a Aleka Baldwina, sám si nechal roli generála zakladatele - a měl takřka hotovo. Zbývalo uhlídat, aby množství informací a zápletek bylo stejně přehledné a ve tříhodinovém filmu i poutavé pro diváky stejně jako pro zasvěcené tvůrce. Podařilo se to z velké části, což je nepochybně úspěch.

Kauza CIA sleduje v první linii osud Edwarda Wilsona (Damon), který v roce 1939 jako mladý student z dobré rodiny dostane nabídku, již jako dobrý občan nemůže dost dobře odmítnout - a už se veze. Jeho další životní osudy včetně manželství a rodičovství jsou pak svázány s nejprve se rodící a pak začínající zpravodajskou službou, přičemž vrcholí za studené války v roce 1961 na Kubě v zátoce Sviní.

V příběhu samotném sledujeme jednak Wilsonovu stoupající kariéru, jednak zhoubný vliv, který má život v tajnostech a lžích na jeho osobnost i na jeho nejbližší. De Niro skládá Wilsonův osud z epizod odehrávajících se v různých časových rovinách a mezitím prostřednictvím vyšetřování selhání CIA v zátoce Sviní odkrývá podstatu života, v němž přátelství, láska, důvěra a bezpečí nemají místo.

Děj je komplikovaný, místy i nepřehledný, ale méně, než by se člověk obával. Velkou zásluhu na udržení pozornosti má brilantní výkon Matta Damona, který je mrazivě chladný, na jedné straně bezvýrazný přesně tak, jak agent asi musí být, ale zároveň vyzařující tak silnou osobnost, že divák neumdlí ani při místy rozvleklém a někdy do zbytečných detailů zacházejícím popisu historie.

Výtečný je nejen Damon, ale i další, zejména mužští herci, a celková atmosféra je přinejmenším natolik působivá, že jako náborový film pro nové agenty si De Nirův snímek určitě žádná zpravodajská služba nevezme.

Kauza CIA

USA 2006, 167 min. Režie: Robert De Niro, Hrají: Matt Damon, Angelina Jolieová, Robert De Niro, William Hurt a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám