Hlavní obsah

Sto roku ješče na netu vyhledavany

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalo nějaký čas, než se mi podařilo zajet do Ostravy na lahůdku - Z deniku Ostravaka s podtitulem www.ostravak.blogue - na sceně včil tu je! Ani pro inscenaci v Divadle loutek neodhalil internetový Ostravak Ostravski totožnost, jenom přiznal spolupracovníky: Marka Pivovara a Radovana Lipuse.

Článek

"Ja Ostravak Ostravski, pajtaš jako vy, divny a škaredy gizd a zašleho naroda bard", praví se v prologu, a také že "to povi si Zednik, Topolanek, primator Kajnar a hejtman Tošenovski, aji jasny sir prezident Klaus. Jak sem se z Dubiny, Hrabuvky, Fifejd do vyše zdvihnul, tak valili mě po ušach..."

Ostravak šumny - Lipus

Měl jsem s účastníky loutkářské přehlídky Spectaculo Interesse štěstí, že jsme před představením zfárali. Pravda, ne kilometr pod zem v dole ČSM nebo v tom uhlobarona Eduarda Urxe, ale aspoň patnáct metrů v Hornickém muzeu pod Landekem. Zahraniční hosté byli tumpachoví, protože co oni ví o Černe luce, o Vitkovicach, o knajpě U Rosveldy, o Bazalech, o Baniku, o Stodolni, o medvědici Veze v ZOO, o fajnem pivu z Kaufu, co chutna skoro jako Plzeň, ale stoji enem tři koruny, a podle Cajzlu chutna jak soboli scanki. Co vědí o robkach ostravskich a o jejich cypech...

Jenom kdo zná Lipusova televizní Šumná města, a kdo v divadle navštívil aspoň jeho kabaret Taková O(s)trava krve, a Rychlé frézy, Lucernu nebo Těšínské nebe, dá mi za pravdu, že Ostravakem Ostravskim nemůže být nikdo jiný než on. S inspiračními zdroji u Jarka Nohavici a u dalších velikánů ostravsko-karvinsko-těšínské enklávy, která má duši, jakou jen štatlařské Brno a jeho hantec za Tygra Franty Kocourka mívalo.

Pochvala od siroty

Z deniku Ostravaka, to je hymnus, velkolepý hold poddolované krajině a jejím lidem. Nebojte se, ani slovo v té inscenaci není patetické. Smát se na jejích špílcích budete, až vás břucha budou bolet. Tak právě proto ať vás ani nenapadne ten štyk na Černe luce nenavštívit. Jana Zajacová, Irena Křehlíková, Edita Bandyová, Eva Kavanová, Ivo Marták, Lukáš Červenka, Ivan Feller, Karel Růžička, Nikos Engonidis, Tomáš Rossi, Antonín Šimela, to je herců - skoro tucet. Tak právě proto, že ne dvanáct, jsou tak netuctoví. Proto skvělí. Protože ostravští. Bravo! To volá sirota z Brna a pátá kolona Moravy a Slezska z bezduché, tržně potrhlé Prahy.

Divadlo loutek Ostrava - Ostravak Ostravski, Marek Pivovar, Radovan Lipus: Z deniku Ostravaka - www.ostravak.blogue. na sceně včil tu je. Režie Lipus, kostýmy Eva Kotková, výprava Marek Pražák, hudba Nikos Engonidis, hudební spolupráce Jarek Nohavica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám