Hlavní obsah

Síla srdce: teror zažitý na vlastní kůži

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z filmů, který se snaží zvednout hladinu krevního tlaku českých diváků, je Síla srdce Michaela Winterbottoma. Oproti běžnému thrilleru jde tentokrát o příběh možná až hororově reálný. Líčí pozadí otřesné popravy amerického novináře Daniela Pearla islámskými teroristy v Pákistánu.

Článek

Skutečnou tragédii nahlížíme pohledem adaptace deníku Mariane Pearlové, která v něm popsala nekonečné dny čekání na záchranu manžela (kniha právě vyšla i česky, a to v nakladatelství Mladá fronta).

Reportér listu Wall Street Journal byl 23. ledna 2002 unesen v Karáčí a navzdory usilovnému pátrání všech možných tajných služeb a pokusům o vyjednávání byl po pěti týdnech popraven. Zahalení agresoři mu barbarsky uřízli hlavu.

Film je napínavý a thrillerový

Skoro by se zdálo, že filmaři nevěděli, jaký žánr mají pro tento příběh zvolit. Proto točili napínavě a "thrillerově", třebaže dopředu víme, jak to vlastně všechno dopadne. Z filmu občas kapou slzy, ale hlavně vypovídá o "síle srdce" a statečnosti Pearlovy francouzské manželky, která se musela osvědčit v boji s malomyslností, zhroucením i nenávistí, a to vše v šestém měsíci těhotenství. Svědectví ženy, která pohlédla teroru do tváře, nás učí se nebát, aby terorismus nerozvrátil strachem celou společnost.

Film produkoval americký herec Brad Pitt, který do role Mariane prosadil šestihvězdičkovou celebritu a zároveň vlastní ženu Angelinu Jolie. Málo platné, ačkoliv není její výkon vysloveně špatný, těžko jí uvěříme novinářskou erudici válečného zpravodajství i "statečné neštěstí".

Syrové záběry z Pákistánu

Zárukou kvality ale byl britský režisér Michael Winterbottom, který je po odvážných filmech jako Cesta na Guantánamo nebo V tomto světě již "expertem" na terorismus na filmovém plátně. Hlavně dovede natočit realitu Pákistánu, aby film nevypadal jako video z cestovky, ani jako ideologická příručka americké zahraniční politiky.

Syrové záběry nám umožní nahlédnout do temných uliček pakistánského města, nepřehledně prokřižovaného různými šejky, klany, policejními fízly, agenty nebo večerními čumily. Je ale na pováženou, že hrdinové z novinářského prostředí nejsou sami schopni "formulovat" hlubší analýzu nebo alespoň novinářský komentář k problému.

Svět je ve skutečnosti složitější, než aby byl rozdělen na síly dobra a zabijáky s pytlem na hlavě a modlitbou na rtech. Nesmíme zapomínat, že se v Pákistánu ocitáme v totalitním státě, který s pomocí policejní represe utužuje režim a "zuby nehty" i někdy mučením vzdoruje nástupu islámských radikálů.

Náročnějšímu divákovi musí být líto náznaků několika zrádných i zajímavých odboček filmu, které vyšly vniveč, ač by mohly doplnit obraz tragédie. Strhující mohl být příběh velitele od pákistánské tajné služby, který se sám bojí teroristů, sadistického zástupce CIA či rodiny zatčeného organizátora únosu. Ale to nebyl samozřejmě cíl autorů.

Síla srdce

A Mighty Heart, USA (2007) 107 min.

Režie: Michael Winterbottom, scénář: John Orloff, hudba: Harry Escott, Molly Nyman, hrají: Angelina Jolie, Dan Futterman, Archie Panjabi, Irfan Khan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám