Hlavní obsah

Festival v Písku: Zvítězil Malý rváč ze Švédska

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÍSEK

Po třech dnech zná Mezinárodní festival studentských filmů v Písku vítěze. V sobotu večer se v kině Portyč rozdávaly ceny: tu hlavní pojmenovanou po režisérovi a píseckém rodákovi Václavu Krškovi získal švédský snímek Malý rváč (The Little Tiger) režisérky Anny Carin Anderssonové. Ocenění je spojeno s částkou 50 tisíc korun.

Článek

"Jsem rád, že Grad Prix dostal shodou okolností snímek, co se mi líbil nejvíc. A na tom, že je absolutně nadprůměrný, se porota shodla jednomyslně. Je dobře udělaný, s výborným tématem. Je to jakoby hotový film, akorát má třicet minut a ne hodinu a půl," uvedl pro Právo porotce Jakub Kohák o snímku, který vypráví příběh malého Simona vyrůstajícího s dvěma lesbickými matkami.

Nejlepším hraným filmem se stal belgický Dreamtime o životě v industriálním světě a skřítkovi Zavřiočkovi a nejlepším animovaným filmem byl vyhlášen český snímek Vilma. Režisérka Zuzana Hlávková v něm zachytila skutečný příběh staré Romky Vilmy ze Zlína.

:. Foto z vítězného dokumentu My dvě.

Mezi dokumenty bodoval snímek My dvě dvou studentek - Jany Buškové a Barbory Filipové. Slečny obsadily samy sebe do dokumentu, v němž rozebírají lidskou osamělost a ptají se, proč je tak těžké najít si partnera.

Poměry studentské tvorby výrazně převyšovaly švédské snímky. "Na studentských filmech je vidět vyspělost různých států. Všechny švédské byly strašně dobře natočené. Byly technicky zdatné i scenáristicky vyspělé, až mi přišlo, že je točili zkušení filmaři a ne studenti. Je znát, že Švédsko podporuje studentský film a rozvoj filmu obecně, protože tyto filmy musely být hodně drahé," doplnil reklamní režisér a čerstvý absolvent produkce na FAMU Jakub Kohák.

O cenu nepřišel ani další švédský snímek Before You Hit the Ground, který poutavým způsobem pátrá po posmrtném životě. Režisér Magnus Holmgren se snaží najít odpovědi na otázky, zda zemřeme-li ve snu, zemřeme i ve skutečnosti. Porota mu udělila Cenu Josefa Blaženína za nejlepší střih.

"To je podle mě druhý nejlepší film festivalu. Je profesionálně udělaný. Je v něm cítit vliv třeba filmu Věčný svit neposkvrněné mysli od Michela Gondryho, ale to je v pořádku," uvedl Kohák a dodal, že porota se k filmu moc nepřikláněla, vyjma jeho.

"Zasloužil by si jednu z hlavních cen, ale už by to bylo moc švédské! A Švédi tenkrát porobili Čechy a ukradli nám Ďáblovu bibli a památky a znásilnili naše ženy... " zavtipkoval trochu.

:. Hlavní hrdina z oceněného animovaného snímku Nehoda.

Další ceny získaly izraelské drama Nes (Miracle) a česká díla: komedie Úřední hodiny, vtipný "animák" Kryštofa Bindery Nehoda a snímek Projekce.

Na závěr ceremoniálu pak řiditel Miloň Terč předal pomyslné řiditelské žezlo své dceři Vladaně . Ta by měla zahájit přípravy na následující osmý ročník.

Reklama

Související témata:

Související články

Miloš Forman daroval svou cenu jako stipendium

Finanční část mezinárodní občanské ceny Hanno R. Ellenbogen za rok 2005 dostal ve čtvrtek v rámci zahájení 7. ročníku mezinárodního festivalu studentských...

Výběr článků

Načítám