Hlavní obsah

Nové knihy - Stephen King, Ivan M. Jirous i Nick Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi knižními novinkami najdete nový román Stephena Kinga Lisey a její příběh, historickou ságu ze středověké Anglie Bernarda Cornwella Páni severu nebo rozšířené vydání úplného básnického díla Ivana M. Jirouse Magorova summa.

Článek

Stephen King: Lisey a její příběh

Hrdinka románu Stephena Kinga Lisey Landonová je vdova po slavném spisovateli Scottu Landonovi, nositeli mnoha literárních cen. Když se Lisey konečně po dvou letech od manželovy smrti pustí do vyklízení Scottovy pracovny, uvědomí si, jak velký kus jeho minulosti a vlastně i minulosti, kterou prožili spolu, vytěsnila z paměti. Proč tomu tak bylo? Co ji donutilo spustit mezi přítomností a minulostí neprodyšnou purpurovou oponu?

Teprve když se na scéně objeví šílenec a násilník Dooley, musí se Lisey vydat po stopách vlastních vzpomínek a zjistit, co to před sebou ukrývala. Cestu, kterou pro ni nachystal zemřelý manžel, musí podniknout - jinak nepřežije. Lisey a její příběh, na první pohled historie obyčejného manželství, je strhující román napěchovaný silou a něhou, krvavý a zároveň nádherný.

Beta, překlad Linda Bartošková, 464 str., váz.

Bernard Cornwell: Páni severu

Román Páni severu představuje třetí část rozsáhlé ságy z raně středověké Anglie, v níž autor líčí dobu po vítězství krále Alfreda, později zvaného Velikého, nad Dány u Ethandunu.

Boj s Dány, popsaný v knize Bledý jezdec, se odehrál ve Wessexu, avšak děj Pánů severu přenesl autor na sever do Northumbrie, domoviny hlavního hrdiny Uhtreda z Bebbanburgu, ale také země pánů soupeřících mezi sebou o moc. Žádný z nich neměl důvod mít Uhtreda rád a dva si přáli jeho smrt. "Přesto to byl můj domov," vypráví Uhtred, "navíc tam na mě čekal úkol pomstít vraždu mého druhého otce. Proto jsem se nechal vést cestou meče."

BBart, překlad Jiří Beneš,  320 str., váz., 206 Kč

Ivan M. Jirous: Magorova summa

Druhé, výrazně rozšířené vydání úplného souboru básnického díla básníka, esejisty, kulturního teoretika a organizátora Ivana M. Jirouse, nositele Ceny Jaroslava Seiferta, patří k základním dílům české literatury uplynulých čtyřiceti let. Svazek edičně připravil Martin Machovec, který jej opatřil zevrubnou ediční poznámkou, komentáři, soupisem inciptů básní i rozsáhlým jmenným rejstříkem.

Oproti prvnímu vydání jsou v knize zahrnuty i tři sbírky, které autor napsal v době po prvním vydání své Summy: Magorova vanitas, Ubíječ labutí a Rattus norvegicus. Jirousova poezie patří k nejvýznamnějším a čtenářsky nejvyhledávanějším hodnotám současné české literatury.

Torst, 1184 str., váz., 599 Kč

Klenoty české krajiny

Pro všechny milovníky české přírody je určena unikátní výpravná publikace mapující nejkrásnější kouty naší země. Přes dvě stě stran plných nádherných snímků našich významných fotografů a poutavých textů od předního znalce přírody Jana Štursy vás postupně seznámí se všemi národními parky i chráněnými krajinnými oblastmi České republiky.

Kniha je členěna do kapitol, kde každá je věnována jednomu chráněnému území a je uzavřena praktickými informacemi pro všechny potenciální návštěvníky. Publikace je doplněna o anglický sumář a mapu chráněných území České republiky.

Kartografie Praha, váz., 208 str., 499 Kč

Nick Drake: Nefertiti: Město mrtvých

Královna Nefertiti patří nesporně k nejpozoruhodnějším osobnostem starověké historie. Neochvějně stála po boku manžela Achnatona, dala mu šest dcer a podařilo se jí dosáhnout postavení, o němž se jiným královským manželkám ani nesnilo. Přesto o ní není od dvanáctého roku Achnatonovy vlády nikde ani zmínka.

Příběhem plným nečekaných zvratů a tajemných intrik provede čtenáře mladý thébský vyšetřovatel Rahotep. Pověst výjimečně schopného strážce zákona mu zajistí pozvání ke královskému dvoru, kde mu Achnaton svěří delikátní poslání: Rahotep musí najít Nefertiti dříve, než její zmizení nenapravitelně poškodí křehkou mocenskou rovnováhu v zemi. Pokud Rahotep do deseti dnů královnu přivede, získá nehynoucí slávu. Neuspěje-li čeká jej i jeho rodinu smrt. Schopnému vyšetřovateli proto nezbývá, než splnit faraonův úkol, byť by se měl za královnou vydat do přízračných útrob Města mrtvých.

Domino, váz., 350 str., 219 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám