Hlavní obsah

Jihočeský Ekofilm nabídne filmy ze 33 zemí zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímky z rekordních třiatřiceti zemí nabídne mezinárodní festival filmů o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm, jehož 33. ročník se uskuteční od 8. do 14. října v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Na čtvrteční tiskové konferenci v Praze organizátoři upozornili, že letošní novinkou budou projekce pro školy i veřejnost v Kinematovlaku, kde budou připomenuty i úspěšné tituly z minulých let. Vstup na všechny festivalové akce je zdarma.

Článek

Podle dramaturgyně přehlídky Jitky Radové je do letošního ročníku přihlášeno 142 filmů; z nich téměř čtvrtina zastupuje domácí tvorbu. V soutěži se jich objeví přes pět desítek. A protože se počet promítacích míst rozrostl, Radová očekává, že bude překonán loňský rekord 6000 diváků.

"Vedle lokálních témat a snímků o kulturním a přírodním dědictví narůstá v poslední době počet titulů zabývajících se globálními problémy planety a životního prostředí," uvedl prezident této nejstarší evropské mezinárodní filmové přehlídky zaměřené na ekologii Pavel Kovář, který je děkanem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Jde zejména o klimatické změny, ochranu ohrožených druhů živočichů či rostlin, život lidí v málo navštěvovaných oblastech, konzumní život, návrat k přírodě a čerpání neobnovitelných zdrojů. Například letos se v soutěži objeví hned tři téměř celovečerní dokumenty o těžbě nafty, které vznikly v Austrálii, USA a Švýcarsku. V této souvislosti Kovář ocenil, že vědecká komunita cítí potřebu vyjadřovat se k těmto problémům a korigovat politická rozhodnutí.

DiCaprio ekolog

Ekofilm zahájí předpremiéra dokumentu Leonarda DiCapria Jedenáctá hodina, ve kterém se nad důsledky nešetrného nakládání s přírodou zamýšlejí například Michail Gorbačov, Stephen Hawking a další osobnosti. Snímek měl světovou premiéru v Cannes, v létě byl představen na karlovarském festivalu a v českých kinech se objeví 1. listopadu.

Přehlídka s rozpočtem 3,5 miliónu korun, jejíž náklady hradí ze dvou třetin sponzoři, nabídne také křest knihy o dokumentaristovi Janu Špátovi, kterou jeho žák Martin Štoll napsal k jeho nedožitým pětasedmdesátinám, odborný program na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity, koncerty a výstavy. Vyhlašovatelem festivalu je ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Jihočeským krajem, zúčastněnými městy a občanským sdružením Ekofilm.

Filmy z programu ministerstvo půjčuje školám a představuje je v řadě měst prostřednictvím přehlídek Ozvěny Ekofilmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám