Hlavní obsah

Film českého rodáka oceněn na festivalu Moondance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film česko-amerického režiséra Steva Lichtaga Tanec modrých andělů získal na mezinárodním filmovém festivalu Moondance, který se konal minulý víkend v Hollywoodu, cenu Calypso v kategorii krátkých snímků. Uvedl to Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí, které tento projekt podpořilo.

Článek

Tanec modrých andělů vznikl podle skutečného příběhu sedmnáctileté Veroniky, která ve svých 13 letech spadla ze stromu a zůstala doživotně ochrnutá. I přes svůj handicap se naučila pusou malovat obrazy. Díky nim utíká do tajemného světa gigantických velryb, ve svých snech je chrání a bojuje s krvelačnými velrybáři.

"Cena Calypso má za cíl podpořit iniciativu kreativních jednotlivců z celého světa ve snahách o ochranu životního prostředí v širokých souvislostech. Uděluje se autorům, kteří šíří znalosti a vědomosti o kvalitách existence lidstva na celé planetě a hledají cesty jeho zlepšování a zdokonalování ve všech směrech," uvedl Kašpar.

Festival Moondance International je podle něj známý jako "americké Cannes". "Je jedním z prvních festivalů celovečerních a krátkometrážních snímků v USA, jedním z nejvýznamnějších nezávislých festivalů vůbec," dodal.

Začínal v divadle

Lichtagův snímek o brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři získal od roku 2004 řadu cen. Byl odměněn například na Ekofilmu, v Uherském Hradišti, několikrát zabodoval na Slovensku a úspěšně se promítal na přehlídkách v Turecku, Francii, Srbsku, na Kypru a v Itálii.

Steve Loveček Lichtag se narodil roku 1954 ve Znojmě a jako herec působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě. V roce 1979 odešel do USA, vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts a spolupracoval tam s divadlem Ta Fantastika. Filmu se začal věnovat v roce 1986 - nejprve jako producent a pak i jako režisér. Od roku 1995 průběžně realizoval šestidílné tematické dílo Hledání křišťálového světa a poté slavný dokument o žralocích nazvaný Carcharias - Velký bílý, který měl premiéru v roce 2001 na NBC.

Snímkem Prapodivný svět z roku 2006 poukázal na kontroverzní legální elektroodlov ryb v českých řekách. Téhož roku dokončil zatím poslední film Mýtus jménem žralok, kde se opět vrací k tématu těchto živočichů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám