Hlavní obsah

Hledá se největší filmové klišé

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý filmový fanoušek zná moment, kdy se při sledování hollywoodských produktů chytne za hlavu - už zase klišé! Neohrožení hrdinové, jejich krásné partnerky i padouši se ve filmech mnohdy chovají zcela nesmyslně, protože příběh musí zapadnout do určitých vzorců. Náš seznam dvaceti velkých klišé z amerických filmů můžete doplnit vlastními nápady (pište na adresu filmklise@seznam.cz). V pondělí 25. června spustíme anketu Zvolte největší filmové klišé.

Článek

20 VELKÝCH FILMOVÝCH KLIŠÉ PODLE NOVINEK:

1. Smrtonosná "okecávačka"

Padouch má na mušce hlavního hrdinu a v tom začne nesmyslně vysvětlovat kdo, co, jak a proč. V té chvíli ho někdo praští zezadu.

2. Letištní syndrom

Osudová žena odlétá, ale hrdina si to v poslední chvíli rozmyslí a jede na letiště. Minutu před odletem ji přemluví k návratu a pak jsou spolu šťastní až do smrti.

3. Brýlový syndrom

Ve filmu vystupuje dívka, která má brýle a je "jako ošklivá". Hlavní hrdina si jí nevšímá, ačkoliv každý normální muž vidí, že je krásná. Potom si dívka sundá brýle a rozpustí vlasy a všichni se najednou zblázní a říkají, že je úžasná.

4. Sexy vědátorka

Nejrůznější vědkyně ve filmu vždy vypadají jako Julia Roberts nebo Jennifer Lopéz, ale zkuste někdy navštívit koleje ČVUT a najít tam supermodelku...

5. Kámoš musí umřít

Hrdina thrillerů a hororů má vždycky dobrého kámoše, který nejpozději do půlky filmu zemře.

6. Syndrom Popelky aneb překonání třídních rozdílů

Hodná prostá dívka, např. prostitutka nebo servírka, si vždycky nakonec vezme šlechtice nebo milionáře a absolventa Harvardu.

7. Východní Evropa

Východní Evropa je tajemné místo, kde jsou všichni nešťastní a hrozně se chtějí dostat do Ameriky. Nemají tam telefony a mp3 přehrávače, ale zato mají kalašnikovy a AIDS.

9. Zlí Němci

Němci jsou vždycky zlí.

10. Koblihy a kafe

Americký policajt zásadně jí "zatracený koblihy" a pije "hrozný kafe".

11. Ať se práší za kočárem

Rozjezd hrdinova auta vždy doprovázejí neuvěřitelná oblaka dýmu a kvílení gum.

12. Prokletý náklaďák zprava

Při honičce vždy vyjede z nenápadné uličky náklaďák nebo dodávka a projede jen první auto, druhé do něj nabourá.

13. Explozivní auta

Auto, které nabourá, musí automaticky explodovat, jako by vezlo kilo trhaviny. Plameny musí být barevné a kouře jak při požáru rafinérie.

15. Auto postrach zelinářů

Při honičce je nutné, aby auta projela zelinářským krámkem či kavárnou a musí přitom vzniknout strašný nepořádek, rajčata létají na sklo atd.

14. Bomba

Bomby mají vždy displeje a hrdina je zneškodní vteřinu před výbuchem, protože přestřihne nějaký drát.

15. Doktoři a mrtvoly

Filmoví doktoři vždy odhadnou dobu smrti velmi přesně letmým pohledem.

16. S krasavicí za ručičku

Když hrdina prchá s krasavicí před smrtelným nebezpečím, vždy jí drží za ruku, ačkoliv je jasné, že takto nemůžete běžet rychle.

17. Smrti vstříc

Oběti šílených vrahů a příšer vcházejí v noci samy a neozbrojeny do nebezpečných prostor jen proto, že slyšely nějaký zvuk. Pak "překvapivě" zemřou.

18. Kapitán nadává a suspenduje

Šéfové policejních oddělení neustále nadávají hrdinovi a chtějí ho suspendovat, ale v podstatě jsou to dobráci...

19. Pereme se podle pořadníku

Když hrdinu napadnou zlí lidé, je jich vždycky přesila, ale jsou tak neuvěřitelně hloupí, že se s ním perou postupně, takže prohrají.

20. Stydlivý hrdina

Když dojde v americkém filmu na milostnou scénu, můžete vidět nahou krasavici, ale pozor, hlavní hrdina vždy odhalí jen pozadí, zepředu ho nikdy neuvidíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám