Hlavní obsah

Nový Rembrandtův obraz v Praze

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Originální podobizna anonymního modelu, ikony holandského výtvarného umění Rembrandta van Rijn bude na půl roku k vidění v Praze. Obraz Muž s vousy a baretem bude do ledna následujího roku viset ve stálé expozici Evropské umění od antiky do závěru baroka ve Šternberském paláci.

Článek

"Museli jsme podstoupit náročnou přípravu, především klimatizaci a bezpečnostní systém, abychom tuto perličku dostali do Prahy," přiblížila ve středu opatření kurátorka Sbírky starého umění Anja Ševčik.

Rembrandtův obraz, který vznikl pravděpodobně v roce 1657, se uvelebí mezi čtyřmi díly: jeho učitele, žáků i vedle Rembrandtova originálu, Učence v pracovně, který jako jediný vlastní Národní galerie v Praze. 

Potemnělý, zadumaný portrét staršího muže jakoby obestřený tajemstvím, v literatuře označovaný jako  Rembrandtova Mona Lisa, zapůjčila londýnská Národní galerie. Česká NG naoplátku poskytla Portrét Jaspera Schade od Franse Halse, který reprezentuje galerii na výstavě Holandské portréty. Doba Rembrandta a Franse Halse v Londýně a v Haagu.

Reklama

Výběr článků

Načítám