Hlavní obsah

Čínští cenzoři si pořádně posvítili na Piráty z Karibiku

Novinky, BBC, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný komerční filmový hit číslo jedna Piráti z Karibiku vedl koncem května žebříčky návštěvnosti po celém světě včetně ČR. Čínská vláda ale rozhodla, že pro čínského diváka film není dobrý, a cenzoři ho prostříhali tak důkladně, že místy působí až zmateně, píšou servery Variety a BBC.

Článek

Mluvčí společnosti Disney potvrdil, že v Číně se promítá zvláštní verze. Zmizely např. některé scény s hongkongským hercem Chow Yun-fatem, který ve filmu recituje báseň v kantonštině.

Na čínských internetových diskuzích se probírala jeho postava, která má holou hlavu, dlouhé nehty a historický kostým. Prý je to typický obraz jejich národa podle představ hollywoodských producentů.

Minulý díl zakázali

Společnost China Film Group, která Piráty z Karibiku v Číně distribuuje, nejdříve tvrdila, že žádné střihy neproběhly a později úplně odmítla komentovat mediální zprávy o tom, že byly odstraněny scény obsahující "příliš mnoho násilí". Zahraniční servery informují i o tom, že diváci byli při promítání v Pekingu zmateni, protože prostříhaný film občas nedává smysl.

Předešlý díl Pirátů z Karibiku byl dokonce v Číně zakázán, protože prý obsahuje "kanibalistické scény a duchy".

V aktuálním třetím pokračování Pirátů z Karibiku hrají stejné hvězdy jako v předchozích (Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightleyová) a snímek slaví velký komerční úspěch. Mnozí kritici však hovoří o nastavované kaši. Podle posledních informací se už nyní připravuje další díl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám