Hlavní obsah

Chris Cornell z Audioslave vydal sólové album

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carry on je název sólové desky zpěváka Chrise Cornella (ex Soundgarden, Audioslave). Cornell se propracoval od grunge až k pop-rock-soulu a leckterého fanouška asi dost překvapí.

Článek

První zatěžkaná písnička No Such Thing vyvolává mylný dojem, že deska bude stejná jako Audioslave. Postupně se ale od riffů přesunujeme kamsi do oblasti baladického popu á la Rod Stewart či Joe Cocker a album se stylově posunuje.

Vášnivé spory vyvolává zasmušilá verze slavné Billie Jean od Michaela Jacksona. Mnohé zahraniční recenze ji naprosto "sestřelily" a poněkud přehnaně označily za dno celé desky (snad proto, že ji srovnávaly s originálem). Cornell chtěl ale udělat zcela jinou píseň a povedlo se mu to. Zmizel taneční rytmus a geniální basová linka, veškerou pozornost na sebe strhává vypjatý zpěv, který vůbec není zlý.

I v dalších baladách, které zabírají většinu desky, se zpěvák snaží o odlišný přístup, než známe ze Soundgarden a Audioslave. Hledá subtilní výraz, kterým by se přiblížil k soulovým klasikům (Cornell sám prohlašuje, že chce zpívat soul a poslouchá třeba Stevieho Wondera a Mavis Staplesovou).

V některých písničkách se mu to částečně daří, přesto zatím zůstává především rockovým chraplákem. Má sice výborný hlas, ale to je jen jeden předpoklad úspěchu - zcela jiná věc je stylová vytříbenost a jemný cit pro soulovější projev.

Ani nový Cornellův kytarista nedosahuje mistrovství Toma Morella, přesto desku Carry On neodsuzujme šmahem, protože několik písní dopadlo dobře a komu se líbí Cornellův zpěv, najde si to své.

Chris Cornell: Carry On, Interscope Records 2007

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám