Hlavní obsah

Linkin Park chtějí mít svůj svět

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý se v pražské Sazka Areně představí americká skupina Linkin Park. Její bubeník Rob Bourdon poskytl Právu rozhovor, v němž osvětlil filozofii kapely, nového alba Minutes To Midnight i to, co v Praze zahrají.

Článek

Co říkáte tomu, že se vaše nové album ocitlo hned po vydání na prvních místech v hitparádách více než třiceti zemí?

Celé natáčení Minutes to Midnight pro nás bylo napínavé a nynější úspěch je extrémně vzrušující. Nikdy jsme nebrali jako samozřejmost, že se naše alba dobře prodávají, zvlášť tak dobře jako nyní. Máme z toho obrovskou radost.

Odvažovali jste se na takový úspěch myslet ve chvíli, kdy jste producentovi Ricku Rubinovi oznámili, že chcete dosáhnout nového zvuku, odlišného od toho, který vás proslavil?

Skutečně jsme chtěli na tomto albu znít jinak. Nechtěli jsme ale kapelu změnit k nepoznání. Jen jsme se rozhodli prozkoumat nové hudební území. Na jednu stranu jsme tím podstoupili určité riziko, ale jako umělci potřebujeme zdolávat stále nové výzvy, abychom se vyvíjeli. Trochu jsme se obávali, že se to všem nebude líbit tolik, jako naše starší tvorba.

Přesto jsme se nenechali odradit. Od začátku si myslíme, že to fanoušci ocení a přijmou, protože je to poctivé album, které vychází z nás.

Distancovali jste se od nu-metalu. Nebyl už pro vás zajímavý?

Nikdy jsme neměli moc rádi, když jsme byli řazeni ke konkrétnímu žánru. Od vzniku kapely jsme chtěli jinou hudbu, než jakou dělal kdokoli předtím. Jasně, míchali jsme prvky, které už existovaly, ale snažili jsme se to dělat jinak. Když přišlo na škatulkování, chtěli jsme mít svůj soukromý šuplíček.

Ne že by nás označení rozčilovala, byl to jen náš pocit. Pro lidi je přirozené si hudbu klasifikovat, aby o ní mohli mluvit a věděli, kde najdou nahrávku v obchodě.

Vaše album se na internet dostalo deset dní před vydáním. Co si o internetovém pirátství myslíte?

Internet je mocný nástroj a pro hudební průmysl má zásadní význam. Že si lidé hudbu nelegálně stahují, se může zdát být jasné negativum. Při dnešním zákonném ošetření je to fakticky krádež.

Na druhou stranu je skvělé, že je možno hudbu sdílet. Je to vlastně oslava hudby, můžete si toho poslechnout daleko víc, než kdybyste si jen kupovali alba. Člověk získá ucelený obraz, nezná jen něco. Ve výsledku to mělo na naší kariéru pozitivní vliv. Bez internetu bychom nebyli tam, kde jsme. Takže stahování a sdílení hudby mě netrápí. Hlavní je, že jsou nám fanoušci oddaní.

Kromě toho: počty prodaných CD nejsou naší prioritou. Tou je vytvářet skvělou hudbu, hrát ji na živých koncertech a dělat fanouškům radost.

Na desce jste pracovali přes rok. Z kolika skladeb jste vybírali?

Strávili jsme prací na albu posledních patnáct měsíců a spočítali jsme, že jsme napsali zhruba sto až sto padesát písní. Posledních pět měsíců jsme téměř každý den pracovali společně a každý týden jsme nějaký čas trávili hlasováním o tom, na kterých písních budeme pracovat dál a které vypustíme, nebo necháme pro budoucnost. Šlo o demokratický proces.

Je pravda, že jste použili bicí automat producenta Ricka Rubina, který pamatuje nahrávání první desky skupiny Beastie Boys?

V jedné písni, která byla vydána jen jako bonus, je použitý slavný bicí automat TR808. Co já vím, je to ten samý, co použili oni na své první nahrávce.

Jak dalece je název alba inspirovaný projektem Hodiny zkázy, na němž pracují vědci na univerzitě v Chicagu a který se zabývá tím, kolik času dělí lidstvo od apokalypsy?

Napadlo to zpěváka Chestera Benningtona, když sledoval naučný pořad o tom projektu. Nepoužili jsme to jako stejnou metaforu, pro naše album to má význam, který je spojený s námi. Jelikož jsme změnili styl, předcházelo vydání alba velké očekávání. Pociťovali jsme to jako odpočítávání času do chvíle, kdy představíme nový hudební svět Linkin Park. Také to symbolizuje stav hudebního průmyslu. To, že si lidé nekupují CD, což je podstata současného stavu, ho nutí ke změně. Musí se změnit, je otázkou času, kdy se to stane.

Kolik starších skladeb v Praze odehrajete vedle úplných novinek?

Máme připravený set, který je průřezem celou naší tvorbou. Budeme hrát spoustu písní z desek Hybrid Theory i Meteora. Představíme jen asi pět nových písní. Možná ovšem v průběhu turné nějaké přidáme.

Vzpomínáte na váš první pražský koncert?

Jasně. Minimálně si pamatuji, že jsme tam natáčeli video k písním From the Inside a Numb. Jinak nejen Praha, ale celé to evropské turné bylo neuvěřitelné. Milujeme koncerty v Evropě a do Prahy se opět těšíme. Minule to byla skvělá show a my se to pokusíme překonat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám