Hlavní obsah

Třetí Piráti z Karibiku jsou vyždímaní do poslední kapky

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou úspěšných filmech vstupuje do kin třetí snímek o pirátech z Karibiku, kteří se v čele s Johnnym Deppem stali, co se týče návštěvnosti, filmovým i marketingovým fenoménem.

Článek

Předchozí dva tituly jsou na třetím místě historicky nejúspěšnějších filmů. Upřímně řečeno - fanoušek, který propadl kouzlu špinavých pirátů, komediální exhibice Johnnyho Deppa jako Jacka Sparrowa a vůbec slunce, rumu a lodních šermovaček, by se měl zaradovat. První díl dýchal svěžestí a docela vtipně si pohrával se starým receptem, že i zanedbaní, prolhaní a zištní námořní desperáti mohou nakonec romanticky bojovat za svou čest, lásku a pravdu, jenže trojka s názvem Na konci světa je už nastavovanou kaší pro všechny školní jídelny světa.

Tvůrci s filmařem Gorem Verbinským, který před Piráty natočil například americký remake japonského hororu Kruh, se snažili své pirátské téma vytěžit do posledního karátu zlatého pokladu. A z těch hastrošů ze starých kocábek a námořnických legend vyždímali, co to šlo: na scénu se vracejí všichni hrdinové včetně svárlivého cholerika Barbossy (Geoffrey Rush), podívaná je natažená na 168 minut a děj prochází takovou sérií zvratů, že divák na konci ani neví, kdo, jak a co myslel.

Motiv, že právě Jack Sparrow je liška podšitá, která ostatní vždy převeze, se tentokrát ztrácí v zašmodrchaném a nepřehledném příběhu, kde najdete všechny "námořnické odkazy" od bohyně Kalypsó po převozníka mrtvých či mořské obludy typu Krakena. Tentokrát musí piráti bojovat o svou holou živnost, neboť lord Beckett (Tom Hollander) se snaží za pomoci bájné lodě Bludného Holanďana, jehož medúzovitého kapitána Dava Jonese (Bill Nighy) má v moci, vymýtit z moří všechny piráty.

Ti musí svolat sněm všech pirátských vůdců a především osvobodit Jacka Sparrowa z podsvětí. Vše se komplikuje tím, že Jackovi pobočníci Will Turner (Orlando Bloom) a Elizabeth Swannová (Keira Knightleyová) bojují za své rodiče a procházejí partnerskou krizí. Nakonec si Elizabeth musí vybrat, který že pirát jí to vlastně ukradl srdce.

Výtvarné hody bez příběhu

Ani romantický závěr ale nezmění nic na tom, že tato třetí pirátská legenda je jen slabým odvarem námořnického čaje. Není už napínavá - dokonce ji ani nemusíte moc sledovat. Mnohem zajímavější jsou komediální (téměř taneční) kousky Johnnyho Deppa. Osvěžením je i singapurský pirát Sao Feng (Chow Yun-Fat), který přispěl svým ohozem do už tak mimořádného filmového šatníku.

O co je slabší příběh, o to více se vyřádili - nejen kostýmní - výtvarníci. Zátoka vraků je dílo hodné mistrů lodního modelářství. Film je především hračkou, namísto napínavé dobrodružné podívané, která se vlezle zaříkává jedním vznešeným úmyslem. Piráti v něm bojují za svobodu a individualitu člověka proti systému a mezinárodnímu obchodu, který symbolizuje Východoindická lodní společnost. Ruku na srdce: tohle je trochu moc přitažené za vlasy.

Piráti z Karibiku - Na konci světa USA (2007), 168 min. Režie: Gore Verbinski, producent: Jerry Bruckheimer, scénář: Ted Elliott a Terry Rossio. Hrají: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightleyová, Yun-Fat Chow, Martin Klebba aj.

Reklama

Výběr článků

Načítám