Hlavní obsah

Lustig vydal doplněné vydání své slavné knihy Dita Saxová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Arnošt Lustig vydal doplněné vydání svého slavného psychologického románu Dita Saxová. Příběh dívky, která přežila válku ale ne mír... Kniha byla poctěna Židovskou národní knižní cenou USA. V nové podobě vychází poprvé v nakladatelství Mladá fronta. Autor ji pokřtí příští týden.

Článek

Ve svých dílech se Lustig opírá o svůj bohatý osud a životní zkušenosti. Jako patnáctiletý byl odsunut do terezínského ghetta a potom prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti do Dachau a skrýval se v Praze.

Také hrdinka jeho románu Dita prošla terezínským ghettem a poté koncentračním táborem Auschwitz-Birkenau. Přežila hrůzy nacistických vyhlazovacích táborů a spolu s ostatními, kteří měli stejně štěstí, se snaží po válce v Praze žít normálním životem.

Po útěku z transportu se Lustig účastnil květnového povstání. Po válce studoval žurnalistiku. V roce 1948 se jako dopisovatel účastnil izraelsko-arabské války. Působil také jako scénárista Československého filmu. Podle jeho scénářů byly natočeny filmy Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Transport z ráje, Démanty noci a Dita Saxová.

V roce 1968 emigroval do Spojených států, kde přednášel na několika univerzitách. Nyní se na Univerzitě Karlově v Praze a na univerzitě v Minnesotě věnuje výuce tvůrčího psaní. Je rovněž prezidentem projektu Česká hlava, který byl založen na podporu vědecké a technické inteligence. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám