Hlavní obsah

Zlatou palmu v Cannes získal rumunský film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Zlatou palmu, nejvyšší ocenění na filmovém festivalu v Cannes, získal dnes na závěr jeho jubilejního 60. ročníku rumunský film 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 měsíce, 3 týdny a 2 dny) mladého režiséra Christiana Mungia. Na slavnostním večeru, který ve festivalovém paláci uváděla německá herečka Diane Krugerová, ocenění tvůrci předala americká filmová hvězda Jane Fondová.

Článek

Vítězný film nabízí syrový pohled na Rumunsko v posledním období Ceaušeskovy diktatury. Je to příběh mladé studentky, která chce přestoupit tehdejší zákaz potratu. Snímek už v sobotu získal v Cannes cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI).

Režisér Mungiu při přebírání ceny vyslovil naději, že to bude povzbuzením pro "malé filmové tvůrce z malých zemí, protože se konečně zdá, že není potřeba velkých rozpočtů a velkých hvězd na to, aby se vytvořil příběh, kterému budou všichni naslouchat".

Velkou cenou, která je druhým nejvyšším festivalovým oceněním, odměnila porota film Mogari no mori (Mogariho les) japonské režisérky Naomi Kawaseové. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal ruský herec Konstatin Lavroněnko za roli ve filmu Izgnanije (Vyhnanství) režiséra Andreje Zvjaginceva. Jako nejlepší herečku vyhodnotila porota Jeon Do-yeon, představitelku hlavní role v jihokorejském filmu Secret Sunshine (Skrytý slunečný svit).

Cenu za režii si odnesl Američan Julian Schnabel, tvůrce filmu Le Scaphandre et le papillon (Skafandr a motýl), natočeného ve francouzské produkci. Za nejlepší scénář byl odměněn turecko-německý tvůrce Fatih Akim, který se v Cannes představil filmem Auf der anderen Seite (Na druhé straně).

Ceny poroty získaly souběžně francouzský animovaný film Persepolis a mexický Luz silenciosa (Tiché světlo). Persepolis převádí do filmové podoby stejnojmenný komiks původem íránské tvůrkyně Marjane Satrapiové. Je to pohled na íránskou společnost v období kolem islámské revoluce z roku 1979 očima dítěte a dospívající dívky. Írán proti jeho uvedení v Cannes protestoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám