Hlavní obsah

Chicagská skupina Wilco se za hity neplahočí

Právo, šh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové album Sky Blue Sky vydala po třech letech chicagská skupina Wilco. Jedná se o následovníka alba A Ghosts Is Born z roku 2004, které bylo oceněno dvěma Grammy.

Článek

"Šli jsme prostě do studia a nahráli písničky. Nebylo v tom tolik experimentování jako v minulosti. Byly jsme velmi spokojení se všemi, co na tom dělali. Tím se to podobalo nahrávání první desky. Byla to taková free sort of session," řekl Právu baskytarista John Stirratt.

Ve zvuku skupiny Wilco se vedle rockových prvků objevují názvuky country, jak je u této kapely řadu let zvykem. Koncepce desky je ovšem poměrně vážná.

"Pro mě je zásadní téma válka," vypráví Stirratt. "Na tom skončila většina písní, i když pár jich je o jiných věcech. Ale většina obsahuje aspoň takový nádech atmosféry války.  Ať už opravdové, jako je ta v Iráku, nebo války, která se odehrává v každém člověku."

Wilco vznikli v roce 1995 a od svých začátků jsou řazeni mezi alternativní skupiny. Postupem času se ale jejich zvuk dostal do médií, když přelomem byla deska Yankee Hotel Foxtrot z roku 2002. Po ní následovala již zmíněná A Ghosts Is Born, k níž Stirratt říká, že kapela pouze zopakovala úspěšnou formulku z předešlého titulu. S despektem ovšem hledí na označení pop, které jim v posledních letech leckdo dává.

"Okamžitě se mi vybaví Justin Timberlake nebo Christina Aguilera. Dříve měl pop serióznější nádech, v současnosti to zní lehce negativně. Pro mě je obsah toho slova asi podobný, jako pro ostatní: prostě si představíte lehce podprůměrného zpěváka, který se plahočí za hitem," uzavírá Stirratt.       

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám