Hlavní obsah

Terkel má problém je film pro tvrďáky

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánský smysl pro humor údajně nezná hranic. Dánové se mohou smát čemukoliv, aniž by to bylo neslušné. Alespoň to říká režisér Stefan Fjeldmark, který přijel do Prahy představit animovaný film Terkel má problém, jenž příští čtvrtek vstoupí do naší distribuce.

Článek

Film, který distributor prodává se sloganem "dost hustá pohádka", ve své době kraloval návštěvnosti v Dánsku a získal si přívlastek skandální. Představuje překvapivě originální "teenagerský nářez", kde se nechodí pro sprosté slovo a slangové hlášky daleko. Mimochodem - v dabingu hlavní role exceluje Vojta Kotek, který si třeba přezpívání hiphopové písničky užil.

"Natočili jsme film s trochou krve, násilí a hlavně legrace. Takže to není pro baby, ale jen pro tvrďáky," předeslal v Praze s úsměvem Fjeldmark. Podle něj snímek ocení zejména ti, kteří se nezaleknou černého i vulgárního humoru a toho, že je lehce nemorální. Mezi studenty jedné povedené třídy a jejich učitelem se zde bojuje skutečně o holý život i s ocelovou tyčí.

Ne náhodou člověka hned napadne srovnání se Southparkem, až na to, že tento dánský Southpark využívá mistrnou 3D animaci s jednoduchým výrazem. "Nechtěli jsme poučovat děti a říkat jim, co by měly dělat. Věřím, že mladí lidé nejsou hloupí a dovedou si na věci udělat názor sami." V Dánsku na film údajně hodně chodili i liberálnější rodiče.

Na počátku byla rozhlasová hra

Zápletka bláznivé černé komedie s prvky hororu vzešla z pera dánského komika a tvůrce komiksů Anderse Matthesena, který původně vytvořil rozhlasovou hru Terkel má problém. Ta získala takovou popularitu, že ji vydali na CD a lidé si kopírovali jednotlivé díly na internetu.

Filmové zpracování líčí peripetie ušlápnutého školáka Terkela. Ten si nerozumí s rodiči, ve škole je terčem šikany a pronásleduje ho učitel, který v boji za záchranu přírody neváhá vraždit a strašit nehodné děti. Ale to není zdaleka všechno, spolužačka "tlustá kráva" se zabije z nešťastné lásky skokem z okna, otec Leon umí říkat jediné slovo - "ne" a máma je "fakt hustá" kuřačka.

"Když Matthesen vymýšlel zápletky příběhu, chodil mezi teenagery a snažil se poslouchat, jak oni mluví a o čem si povídají. Nakonec i já jsem prošel dobrou školou teenagerských hlášek, sám mám tři děti," prozradil Fjeldmark.

Zaujme hřbitovní snový hit

Ve filmu, který se nevážně a provokativně zabývá i vážnými věcmi, zaujmou hlavně hřbitovní snový hit Jsi mrtvej nebo tklivý folkový protestsong o chudém sedmiletém Kwokovi, který si v dalekých zemích chodí vydělávat k německému pedofilovi Schulzemu, aby uživil sedm mladších sourozenců.

"Měl jsem strach z reakcí, jaké bude mít film, ale v Dánsku byl populární. Prakticky protestoval jen Spolek učitelů dánštiny, kteří se obávali, že slangové výrazy budou mladým lidem kazit dánštinu," dodal Fjeldmark.

Na tiskovou konferenci přišli i někteří dabéři, například Filip Švarc nebo Roman Říčan. Roli radikálního, záporného učitele si velmi užil Marek Eben, Zdeněl Izer stihl namluvit hned tři postavy - Terkelovy rodiče a jeho sestru s vypíchnutýma očima. Vojta Kotek nakonec - vzhledem k titulu trochu příznačně - nedorazil. Organizátoři ho museli omluvit: údajně zrovna psal reparát z dějepisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám