Hlavní obsah

Václav Marhoul ohlásil válečné drama: Tobruk musí herci prožít

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natáčení válečného dramatu Tobruk ohlásil na čtvrteční tiskové konferenci scenárista, režisér a producent Václav Marhoul. Děj se odehrává na podzim roku 1941 při obraně Němci a Italy obleženého města Tobruk v severoafrické Libyi, kam je odvelen i československý prapor.

Článek

"Nebude to válečný velkofilm, ale komorní drama dvanácti příšlušníků tohoto praporu ve strašlivých podmínkách písečné pouště," řekl Marhoul a dodal, že to přesto bude velmi nákladný a náročný film, jehož rozpočet činí 80 miliónů korun, z toho zhruba polovina je z veřejných prostředků. Podílí se Ministerstvo obrany České republiky, přispěl Státní fond na podporu a rozvoj kinematografie, koproducentem je Česká televize.

"Jednou z věcí, v nichž vidím smysl i své práce, je péče o veterány," řekla k tomu ministryně Vlasta Parkanová a dodala: "Zaslouží si, aby se o nich vedělo, nesou poselství vojenské cti a hrdinství. Těmto pojmům chceme vrátit ztracený obsah, proto se tohoto projektu rádi zúčastníme."

Herci, mezi nimiž budou například Matěj Hádek, Andrej Polák, Kryštof Rimský či Petr Stach, prožijí tuniské poušti deset tvrdých týdnů. "Pokud budou hrát, dopadne to špatně, pokud to budou prožívat, dopadne to dobře," řekl Marhoul, který hodlá s herci bydlet po celou dobu ve stanech.

"Budeme žít jako vojáci, všichni odevzdají civil a mobily, jediné, čeho bude dostatek, musí být pitná voda. Přitom nikdo z herců nebyl na vojně, výcvikem projdou ve Vyškově a pak v Tunisu ještě před natáčením," řekl Marhoul, ale ujistil, že ostatní členové štábu budou bydlet v hotelu. "Počítám s tím, že do týdne budou mít všichni těžký  průjem, jsou tam škorpióni a písečné zmije, proto s námi pojede lékař a jednám i o tom, abych mohl vzít vojenského kaplana a psychologa."

Na nemoci má Marhoul v natáčecím plánu desetidenní rezervu, ale s premiérou počítá najisto: 10. září 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám