Hlavní obsah

Nové knihy - Musaši, Pozpátku letící divoké kachny i Deník nemožné matky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden najdete na knižních pultech mezi nově vyšlými knihami například slavný japonský samurajský román Musaši, sebrané poznámky, články, glosy či básně Tima Robbinse najdete v knize Pozpátku letící divoké kachny a v Deníku nemožné matky spisovatelky Stephanie Calmanové se dozvíte, že ani v pětačtyřiceti nemusí být člověk dospělý.

Článek

Eidži Jošikawa: Musaši

Rozsáhlé dílo Musaši od Eidžiho Jošikawy je i po sedmdesáti letech od svého vzniku nejpopulárnějším japonským historickým románem. Děj se odehrává na počátku 17. století po skončení vleklých válek, jimiž byla sužována celá země. Vlády nad Japonskými ostrovy se ujal rod Tokugawa, který nastolil nový řád a umožnil život v míru po více než dvě a půl století. Země však byla zaplavena zástupy potulných samurajů bez pána, kteří toužili po slávě a bohatství.

Hlavní hrdina, Mijamoto Musaši, byl zpočátku jedním z nich. Z nezkrotného mladíka se však po pečlivém studiu cesty meče vypracoval skutečný samuraj. Netoužil po nabízeném místě u mocného knížete a vydal se na cestu zdokonalení, jejímž cílem bylo dosažení dokonalého probuzení a vybroušení šermířské techniky na hranici možností. Musaši postupně vítězil nad všemi soupeři, rozhodující však nebyla jeho síla, ale jeho čisté srdce a nezdolné odhodlání...

BBart, překlad Martin Tirala, váz., 936 str., 690 Kč

Tom Robbins: Pozpátku letící divoké kachny

Tom Robbins píše šťavnaté romány, které s příjemnou mírou politické nekorektnosti oslavují osobní svobodu, lásku a tělesné požitky všeho druhu, jsou chválou výlučnosti a sžíravě komentují buransky technokratické směřování západní civilizace. Tom Robbins je mistr rozvětvených, nečekaných metafor, tak dokonale výstižných, že někdy hraničí s kýčem.

Kniha Pozpátku letící divoké kachny je sbírkou Robbinsových článků uveřejňovaných během let v nejrůznějších amerických periodicích, cestopisných záznamů, básní, nerealizovaných filmových námětů, kratších nepublikovaných literárních textů a odpovědí na otázky novinářů. Soubor je to v mnoha ohledech zajímavý. Zjistíte z něj třeba, že i v článcích psaných na zakázku se objevují zárodky a ozvuky Robbinsovy obraznosti. Zajímavým dokumentem je jeho nadšená recenze koncertu The Doors. V mnoha článcích narazíme na staré známé, předobrazy postav z jeho románů.

Argo, překlad Michala Marková, Tomáš Míka, 232 str.

Stephanie Calmanová: Deník nemožné matky

Dnes již světoznámá spisovatelka Stephanie Calmanová, autorka bestselleru  Deník špatné matky, se nám tentokrát svěřuje se svojí neschopností dospět ani po 45. narozeninách. Výchova dětí se jí zase tak moc nepovedla, ale s humorem dává naději všem "špatným rodičům a propadlým dospělým", že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.

Fragment, váz., 296 stran, 199 Kč 

Pavel Frýbort: Vyjednávač

Bebe, hlavní hrdina Frýbortova úspěšného románu Agentura, během dovolené na Krétě poskytne ochranu sympatické lékařce, které vyhrožuje kontroverzní pražský podnikatel Kovář. S pomocí kolegů z Agentury zjistí, že Kovář se má na ostrově sejít s ruským mafiánem Fesbergem, kterému pomáhal investovat v Česku peníze.

Vzápětí je Bebe požádán, aby mezi nimi dělal vyjednávače. Spor se vede o to, kdo koho okradl a jaké bude narovnání. Fesberg požaduje, aby Kovář uvolnil jeho peníze, protože chce pokračovat v pohádkově výnosných obchodech jinde ve světě. Bebe neopomene celou věc zašmodrchat, aby se dozvěděl více i v zájmu své Agentury, a když dojde k únosu Kováře i Fesbergovy dcery a k několika vraždám, roztočí se smrtonosná ruleta, ve které se hraje o život mladá dívky, velké zisky z rizikových obchodů i strategické zájmy tajných služeb.

Šulc - Švarc, Šulc a spol., 416 str., váz.

Amélie Nothombová: Milostná sabotáž

Druhý román Amélie Nothombové, se vyznačuje značnou autobiografičností a reálným, byť neobvyklým dějištěm. Nejde ale o postřehy z exotických cest, nýbrž o vzpomínku na část dětství strávenou v Pekingu sedmdesátých let minulého století. Nejde ani o Čínu, která stojí v knize v pozadí, ale o lásku, lásku ke špatné osobě, lásku krutou a neopětovanou.

Do příběhu o dětské světové válce, středu světa a milostném učednictví líčeném z pohledu dítěte autorka občas vstupuje ze své dnešní pozice dospělého, s nadhledem, s humorem i s jistým cynismem, pro Nothombovou tak příznačným.

Garamond, váz., 109 str., 180 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám