Hlavní obsah

Jak získat titul sportovec století

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá země má své sportovce, kteří mají povznášet národní sebevědomí, ať už jde o umění hokejových kliček nebo lyžařského skluzu. Z podobného patosu sportovních hrdinů si neokázale a nevtíravě dělá legraci snímek Nejlepší sportovec století.

Článek

Patronaci nad uvedením snímku nizozemského filmaře Mischy Alexandra do naší distribuce se vedle společnosti Cinemart chopilo i Divadlo Járy Cimrmana, neboť Ladislav Smoljak si tento film loni ve Varech objevil, zamiloval a doporučil k nákupu. Ovšem diváci by kvůli tomu neměli od filmu čekat "cimrmanovský" humor, ačkoliv ten nizozemský s ním má přece jedno společné: není prvoplánový.

Tento "nizozemsky laskavý" film se odvíjí v několika rovinách. Na první pohled sledujeme dojemné životní peripetie Taekeho (Jochum Ten Haaf), přitroublého i jaksi nezdolného syna z chudé rodiny, který se snaží za každou cenu v něčem vyniknout a najít trochu štěstí v nepřejícím světě.

Zároveň ale snímek sám sebe jemně shazuje a ironizuje, stejně jako groteskně vyznívá dohadování furiantských pantátů o to, komu udělí titul sportovce století za nizozemský severní "venkovský" region Frisco.

Jenže Taekeho kariéra spočívá v tom, že tento borec dovedl prosedět desítky dnů na kůlu vedle rákosí - a dokonce v tom drží i národní rekord. Zdali jde o skutečnou tradiční nizozemskou disciplínu, anebo o pouhou mystifikaci - pro českého diváka těžko soudit. Ale když se dnes mohou pořádat soutěžní klání v šipkách, rybolovu či žehlení, tak je taková otázka ve společnosti posedlé sportem a sportovním diváctvím stejně zbytečná.

Zdaleka ovšem nejde jenom o karikaturu všech možných sportovních disciplín. Film nabízí prvky jemné satiry na současnou nizozemskou společnost - zejména se strefuje do provinční mentality, která potřebuje k pocitu vlastní velikosti podobné sportmany. Taekeho příběh ale vypráví i o tom, že člověk může sedět na kůlu a létat si s ptáky oblohou, anebo jít a bojovat o svou lásku - a ne o rekordy a medaile.

Nejlepší sportovec století

Sportman van de Eeuw, Nizozemsko, Německo, Švédsko (2006), 100 min. Režie: Mischa Alexander, hrají: Jochum Ten Haaf, Ricki Koole, Bastiaan Ragas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám