Hlavní obsah

Bondymu se stala osudnou cigareta

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Spisovatel a filosof Egon Bondy podlehl popáleninám třetího stupně. Usnul, když kouřil v posteli, napsal ve čtvrtek slovenský týdeník Plus 7 dní. Lékařům se ho už nepodařilo zachránit, zemřel 9. dubna 2007.

Článek

Podle týdeníku bylo kouření v posteli Bondyho známým zlozvykem. V osudný den usnul s cigaretou v ruce. Když mu vypadla z ruky, vzňalo se mu na těle pyžamo. Byl hospitalizován 23. března v bratislavské nemocnici v Ružinově, svým zraněním však za několik dní podlehl.

"Ukončil svou pozemskou pouť a je třeba říci, že to udělal poeticky, efektně až mysticky. Myslím, že by byl spokojen s tím, jak to bylo všechno zrežírováno," komentoval Bondyho smrt jeho přítel Laco Teren.

V závěti prý však Bondy žádal, aby jeho smrt nebyla medializována a aby z něj nedělali hrdinu. Vyhovovala mu pozice nepohodlného intelektuála a člověka na periférii.

Pražský rodák Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fišer,  zemřel 9. dubna 2007 ve věku 77 let. [celá zpráva] Na Slovensku žil od roku 1993. Jeho ostatky už byly údajně zpopelněny. Uložení urny je podle týdeníku naplánováno nejdříve na květen, přičemž by se ho měla zúčastnit i kapela Plastic People Of The Universe, která zhudebnila některé jeho básně.

Reklama

Související témata:

Související články

Egon Bondy o Bohumilu Hrabalovi

Nakladatelství Torst připravuje k vydání knihu Tomáše Mazala Spisovatel Bohumil Hrabal. Mimořádnou publikaci o tvorbě i životě bude provázet na 200 fotografií...

Egon Bondy: Příběh o příběhu

Ve čtvrtek 20. ledna oslaví Egon Bondy pětasedmdesátiny. Z rukopisu jeho poslední knihy příběh o příběhu, v němž Bondy přehodnocuje, ale hlavně domýšlí...

Nové knihy - 29. týden

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme druhé vydání komiksu Franka Millera Sin City - Město hříchu, thriller P. J. Parrishe Ostrov mrtvých nebo...

Výběr článků

Načítám