Hlavní obsah

Miloš Forman: Dělat film je proti divadlu hračkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělat film je proti divadlu hračkou, poznamenal ve středu oscarový režisér Miloš Forman, který právě se svými syny Petrem a Matějem a dalšími členy tvůrčího týmu dokončuje zkoušky inscenace Šlitrovy a Suchého Dobře placené procházky. Premiéra se v historické budově Národního divadla v Praze (ND) uskuteční v neděli.

Článek

"Filmovou scénu si mohu naaranžovat a předám to kameramanovi, zatímco při divadelní inscenaci musím být soustředěný celý den. Ve filmu se to nazkouší a pak jedeme naostro, ale v divadle může nazkoušená věc vypadat už druhý den jinak. Jsou to nervy, což odnášejí moji synové," vysvětlil Forman a označil se za začátečníka na divadelní půdě.

Spolu s Jiřím Suchým je spojnicí původní úspěšné divadelní inscenace se současností. V Semaforu měla tato jazzová buffopera premiéru v roce 1965, o rok později ji převedl do televizního filmu právě Forman. "Je to pro mě výjimečná událost. Velkou úctu k Národnímu divadlu jsem měl už jako kluk, když jsem chodil na bidýlko," přiznal režisér.

Jiří Suchý vyjádřil nespokojenost s tím, že se toho nedožil Jiří Šlitr. "Měl často na jazyku slovo ctižádost a chtěl, aby se Dobře placená procházka dostala na Broadway. Dokonce jsme si tehdy za vlastní peníze nechali udělat kopii s anglickými titulky, kterou tam odvezl, ale neuspěl," řekl Suchý, který bude alternovat roli Listonoše.

Pro jinak "symfonicky" zaměřeného někdejšího šéfdirigenta Královské liverpoolské filharmonie Libora Peška je práce na české první scéně po Mozartově Figarově svatbě a Prokofjevově baletu Romeo a Julie teprve třetí v pořadí. Ocenil práci mladého skladatele a dirigenta Marka Ivanoviće, který dílo instrumentoval z klavírního výtahu, protože původní notový materiál zničily před lety záplavy. "Neměl to lehké, protože v inscenaci, kterou doplňují Suchého písničky ze hry Sekta, zazní řada stylů - od spirituálu přes ragtime, swing i disco," řekl Pešek.

Trošku Broadway

"Pokusili jsme se zkrátka z komorní věcičky udělat tak trošku Broadway," doplnil ho Miloš Forman a dodal, že Šlitr by měl přeci jen radost. Šéf opery Jiří Heřman a Petr Forman, který se spolupodílí na režii, poděkovali někdejšímu řediteli ND Danielu Dvořákovi a opernímu šéfovi Jiřímu Nekvasilovi za nápad a odvahu pozvat tento projekt do "zlaté kapličky". Miloš Forman prý tento úmysl nejprve přijal zdrženlivě. Svolil až poté, když se dozvěděl, že by mělo jít o společnou práci se syny Petrem a Matějem. "Spolupráci s nimi považuji za jedno z nejhezčích období svého profesionálního života," zdůraznil.

Podle Jitky Molavcové, která bude jednou z představitelek "tety z Liverpoolu", se podařilo do inscenace přenést všechno, co si tehdy Šlitr se Suchým vymysleli - hudbu, humor i poezii. "Dali jsme si práci, aby to bylo vizuálně přitažlivé," podotkl Miloš Forman. Na přípravě Dobře placené procházky s ním spolupracoval tým, který na české první scéně vytvořil v roce 2003 mimořádně úspěšnou inscenaci opery Kráska a zvíře Philipa Glasse. Patří do něj výtvarník scény Matěj Forman ve spolupráci s Andreou Sodomkovou, výtvarník kostýmů Jan Pištěk a choreografka Veronika Švábová.

Kráska a zvíře se stala událostí sezony a získala prestižní Radokovu cenu v kategorii Scénografie roku. Mezi původními aktéry Dobře placené procházky, která měla v 60. letech 64 repríz, byli vedle Suchého se Šlitrem Eva Pilarová, Naďa Urbánková, René Gabzdyl a Hana Hegerová. Dnes je zastoupí například Zbyněk Fric, Tereza Hálová, Lukáš Kumpricht, Petr Macháček, Jana Malá, Petr Píša, Zuzana Stivínová a Tomáš Trapl.

Reklama

Výběr článků

Načítám