Hlavní obsah

Zemřel první představitel Jamese Bonda

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv obecně se za původního představitele Jamese Bonda považuje Sean Connery, přísně historicky prvenství slavnému skotskému herci nepatří. První Bond vznikl v Americe už v 50. letech. Barry Nelson, který mu dal tvář, nedávno zemřel ve věku 89 let, uvedla CNN.

Článek

Barry Nelson zemřel 7. dubna v Pennsylvánii, uvedla jeho manželka Nansi Nelsonová. Neměl žádné děti. Jeho kariéra začala už ve 40. letech, kdy vystudoval univezitu v Berkeley a podepsal smouvu se společností MGM. Před 2. světovou válkou, ve které sám bojoval, natočil např. filmy Johny Eager či Shadow of the Thin Man.

Z poválečné tvorby jsou asi nejznámější filmy The Shining (Záře) a Airport (Letiště). V 60. a 70. letech se také hodně věnoval divadlu, úspěchy slavil především na Broadwayi. Podle jeho spolupracovníků byl všestranným hercem, působil věrohodně v divadle i v televizi, v komických i vážných rolích. Objevil se i v seriálech jako Murder, She Wrote (To je vražda, napsala) a Dallas.

Dříve, než se začátkem 60. let proslavil Sean Connery, Nelson si "střihl" neohroženého britského hrdinu v televizním filmu, který nesl stejný název jako poslední "bondovka" natáčená v ČR, tedy Casino Royale. Dnes si ale na první film o Jamesi Bondovi z roku 1954 vzpomene jen málokdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám