Hlavní obsah

Letošního Foskara dostal také Ludvík Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Mezi laureáty letošních folklorních ocenění Foskar je i spisovatel Ludvík Vaculík. V brněnském Divadle Bolka Polívky získal v sobotu večer cenu za nejlepší folklorní nosič. Odborné porotě se zalíbilo jeho CD Polepšené pěsničky, které doprovázelo stejnojmennou knihu. Vaculík si troufl některé lidové skladby mírně přepsat či doplnit o nové sloky - tedy je "polepšil".

Článek

V kategorii zpěváků a zpěvaček zvítězila Anna Kománková z Javorníka. Nejlepším vokálním souborem je Mužský sbor z Kyjova, který už od roku 1964 interpretuje lidové písně z Kyjovska. Oceněním pro nejlepší cimbálovou muziku se pyšní kapela Stanislava Gabriela z Babic na Uherskohradišťsku, která se hlásí k dolňáckému odkazu a loni uspěla i na strážnickém festivalu.

Do folklorní síně slávy vstoupil legendární lidový zpěvák František Okénka. Už pětaosmdesátiletý bývalý učitel je výraznou osobností horňáckého folkloru. Jako houslista, zpěvák a tanečník spolupracoval nejprve s cimbálovou muzikou Jožky Kubíka a poté se skupinou Martina Hrbáče. Na Slovácku se Okénkovi dodnes přezdívá "pán rídící".

Zvláštní cenu poroty dostal dudácký nestor Josef Režný, který je v tuzemsku i za hranicemi označován za jednoho z největších znalců nástroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám