Hlavní obsah

Výtvarnou osobností roku je Pavel Brázda

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Osobnost roku za výrazný počin na české výtvarné scéně převzal v sobotu v Klatovech osmdesátiletý výtvarník Pavel Brázda, jehož celoživotní retrospektivu loni a letos navštívilo ve Veletržním paláci na 23 tisíc diváků.

Článek

Ocenění organizuje už tradičně Galerie Klatovy/Klenová a Zámek Týnec a jde o nejreprezentativnější anketu, kde osobnosti mezi výtvarníky volí historikové umění, kurátoři muzeí a galerií a umělečtí kritici.

Předchozími laureáty ceny byli Jiří Sopko (2002), Kamera Skura (2003), František Skála (2004) a Jan Merta (2005). V letošních výsledcích se na druhém místě umístil fotograf Václav Jirásek za výstavu Industria v Galerii Rudolfinum a v Moravské galerii v Brně, která vzbudila mimořádný ohlas. Za pozornost stojí i to, že se vůbec neprosadili finalisté Chalupeckého ceny, zatímco v předchozích čtyřech ročnících skončil laureát vždy nejhůře na šestém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám