Hlavní obsah

OSA může inkasovat za rádio a televizi v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé restaurací a podobných zařízení musejí platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) za provoz televize nebo rádia, které pouštějí hostům. O rozhodnutí, které potvrdilo nárok OSA, informoval Nejvyšší správní soud (NSS). Nic na tom nemění ani skutečnost, že autorům platí už provozovatelé rozhlasových a televizních stanic. OSA tak inkasuje dvakrát. Podobně rozhodl už koncem minulého roku Evropský soudní dvůr.

Foto: archív, Právo

Pokud hospodský nechce platit za hudbu, musí hostům zahrát sám. (Ilustrační foto)

Článek

"Podle soudců NSS musí provozovatel, který umožní hostům své restaurace poslech hudebních děl vysílaných rozhlasem nebo televizí, zaplatit jejich autorům odměnu podle zákona," řekla v úterý mluvčí soudu Sylva Dostálová. "Podstatná je skutečnost, že dílo je zpřístupňováno třetím osobám pro jejich osobní potřebu," stojí v rozhodnutí NSS.

Soud projednával případ provozovatelky restaurace v Praze, která pouštěla v restauraci reprodukovanou hudbu a neplatila autorské honoráře. Pražský magistrát jí za to uložil pokutu. Žena se obrátila na Městský soud v Praze. Argumentovala, že pouštění hudby bezprostředně souvisí se službami hotelů, restaurací či obchodů. Soud žalobě nevyhověl, Nejvyšší správní soud stanovisko potvrdil zamítnutím kasační stížnosti.

Autor má na dvojí odměnu nárok, rozhodl soud

"Provozovatel restaurace musí platit autorovi odměnu bez ohledu na to, že za vysílání díla platí už provozovatel rozhlasu nebo televize," uvedla Dostálová. Podle NSS ze zákona jasně vyplývá, že autorovi vzniká dvojnásobný nárok na odměnu, což je v souladu i s mezinárodními smlouvami. Poprvé dostanou autoři odměnu za vysílání díla rozhlasem nebo televizí, podruhé pak za zpřístupnění vysílaného díla veřejnosti, například prostřednictvím rozhlasového přístroje nebo přehrávače v restauraci.

"Pokud přenos rozhlasového nebo televizního vysílání díla uskutečňuje jiná osoba než vysílatel, vzniká autorovi díla nárok na odměnu dokonce třikrát," podotkla Dostálová. 

Že se na rozhlasové a televizní vysílání v hotelech vztahují autorská práva, rozhodl už loni Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku. Z rozsudku vyplývá, že hotely a další ubytovací zařízení by měly platit autorské poplatky. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám