Hlavní obsah

ÚS: Neplacení autorských poplatků není trestný čin

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Neplacení poplatků za autorská práva při pouštění rádia a televize v restauracích či podobných podnicích, se nesmí řešit jako trestný čin, ale ochranné autorské svazy je musí řešit občanskoprávní cestou. Stát nebude řešit tyto záležitosti za soukromé subjekty a trestní řízení by přišlo v úvahu až po vyčerpání všech možností. Musí tomu předcházet občanskoprávní jednání, případně přestupkové řízení.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

Tento důležitý nález vydal ve čtvrtek senát Ústavního soudu v Brně (ÚS), který řešil spor zlínského podnikatele, na kterého podal oznámení zástupce Ochranného svazu autorského (OSA) za to, že odmítl platit poplatky za provozování rádia a televize ve sportovním baru. Podle ÚS totiž tyto ochranné svazy zneužívají státní orgány k řešení problémů místo toho, aby samy za své klienty  řešily.

"V trestním řízení má stát zachovat zdrženlivost a používat trestní právo jen v krajním případě, kdy selžou všechny ostatní mechanismy. Případy vybírání poplatků za autorská práva při pouštění rádia a televize v restauracích či barech je nutno řešit občanskoprávní cestou. Použití trestně-právního postupu bez předchozího civilního či jiného řízení nelze akceptovat," uzvedla soudkyně ÚS Ivana Janů.

Podle soudců ÚS je společenská nebezpečnost neplacení poplatků zanedbatelná a správci autorských práv nesmí přenášet své povinnosti na stát. Podání trestního oznámení je pro většinu správců autorských poplatků tím nejjednodušším způsobem řešení, kdy se vyhýbají své odpovědnosti a orgány činné v trestním řízení vše pak dělají za ně a za peníze daňových poplatníků.

ÚS takto rozhodl na základě ústavní stížnosti podnikatele ze Zlínska, který při kontrole v baru v pustil zástupci OSA, ale sdělil jim, že nic nezaplatí, protože už platí koncesní poplatky za rádio a televizi a vše další je nadbytečné. S tím ÚS nesouhlasil, ale i tak zrušil rozsudky Okresního soudu v Kroměříži a zlínské pobočky Krajského soudu v Brně, které rozhodli o podnikatelově vině. Podle ÚS se soudy nevypořádaly s jeho úmyslem spáchat trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám