Hlavní obsah

V Paříži ukradli Picassovy obrazy za 50 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva obrazy od Pabla Picassa v celkové hodnotě 50 miliónů eur (1,4 miliardy korun) byly ukradeny v noci na středu z pařížského bytu malířovy vnučky, uvedla francouzská policie.

Článek

Malý portrét Picassovy dcery Mayi a velký portrét jeho druhé manželky Jacqueline měla vnučka ve svém bytě v honosné 7. čtvrti francouzské metropole.

Dosud se policii prý nepodařilo zjistit ani to, jak se zloděj či zloději dostali do bytu. Picassovy obrazy se kradou velmi často. 

Díla Pabla Picassa patří k nejcennějším na světové trhu s uměním. V roce 2004 se Picassův Chlapec s dýmkou prodal u Sotheby´s v New Yorku za 93 miliónů dolarů, což byl absolutní cenový rekord. Obraz Dora Maarová s kočkou byl v New Yorku v roce 2006 vydražen za 95,2 miliónu dolarů. 

Prodej kradených obrazů je ale problematický. Všechna Picassova díla jsou pečlivě katalogizována a evidována, takže případný zloděj má šanci svůj lup nabídnout jen hluboko pod cenou - a to zájemci, který se s ním nebude nikde chlubit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám