Hlavní obsah

Experimentální komiksová groteska jako akční film

Právo, Vojtěch Čepelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský trh s komiksy přivítal dalšího průkopníka. Rodilý Newyorčan Kyle Baker je králem komiksové grotesky v mnoha podobách, od čistých konverzaček po čistě situační komiku. Kromě jedné epizody Show Kovboje Wallyho v magazínu CREW2 č. 9 mu v Česku zatím vyšel komiks O půlnoci zemřu.

Článek

Je to příběh na první pohled zcela neuvěřitelný a na ten druhý zcela ze života. Hlavní hrdina spolyká plnou tubu prášků kvůli své ex-dívce, která se však k němu pět minut nato vrátí. Celá věc se tak smrskne do jediné klíčové otázky: Jak sehnat protijed, aniž by si toho přítelkyně všimla, a přitom absolvovat sex, návštěvu u její babičky, a to během hodiny a půl? Navíc na Silvestra očekávajícího Y2K, v New Yorku a s žárlivým zabijáckým maniakem na krku?

Čtenář procítí každou překážku a má o hrdinův život větší obavy než o osud lidstva ve kdejakém katastrofickém spektáklu. Zběsilé tempo příběhu se opírá o velmi netradiční formu: autor vrství bleskurychle fázované pohybové sekvence bez jediného slova, text umisťuje pod obrazové rámečky, a ten s nimi často ztrácí přímý kontakt. Tento příběh je cílen na specifického čtenáře, ale když už si ho najde, odvede stoprocentní práci.

Kyle Baker: O půlnoci zemřu, Překlad Štěpán Kopřiva, CREW, Praha 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám