Hlavní obsah

Leningradští kovbojové: Vlasy si nasadit musíme, protože je nemáme

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leningradští kovbojové, kteří vystoupí 13. února v pražském klubu Roxy, jsou jednou z nejbizarnějších kapel posledních dvaceti let, která ukazuje, jaký vliv má na rockovou scénu postmoderna. Skupina, kterou proslavily filmy Akiho Kaurismäkiho o neúspěšné provinční kapele, se snaží spojovat nespojitelné, vystupovala s Alexandrovci a většinou hraje destruované verze rockové klasiky i lidových písní a polek.

Článek

Co od vás můžeme na pražském koncertu čekat?

Tuomas Uusitalo: Na pódiu uvidíte nějaké nové postavy, uslyšíte intenzivní a velmi hlasitý rock, ale taky polky a další typický materiál Leningradských kovbojů, prostě to bude show, která odpráskne mozky. Nejsme albová kapela, i když je hudba nejdůležitější složkou naší tvorby, Leningradské kovboje musíte vidět, když je jen slyšíte, není to tak pěkné, vystoupení je velká podívaná.

Sami Jarvinen: Naše koncerty jsou velká párty, párty s diváky.

Alba ale točíte...

Tuomas Uusitalo: Myslím si, že pro návštěvníky koncertu je lepší, když písně znají z desky a až pak jdou na koncert. Když přijdete na koncert a znějí tam pro diváky neznámé písně, tak je mnohem těžší navodit správnou atmosféru.

Vymysleli jste něco nového?

Sami Jarvinen: Máme nové kostýmy.

Tuomas Uusitalo: A taky nějaké nové písně, vyšla nám deska Zombie's Paradise. Když ale něco děláme přes dvacet let, tak to nemůžeme moc změnit. Ale pokaždé, když vyjíždíme na další turné, přicházíme s několika novými věcmi.

Neomrzel vás ještě vzhled?

Tuomas Uusitalo: Vizuální podoba naší kapely je tak důležitá, že ji nemůžeme změnit, protože je to náš styl, který nás proslavil. Je to taky kvůli filmům Akima Kaurismäkiho, ze kterých lidé znají naše účesy. Bez nich nemůžeme odehrát ani jeden koncert. Kdybychom vypadali normálně, už bychom nebyli více Leningradskými kovboji. Unavovat nás to tudíž ani nemůže a musím říci, že je fajn obout si tyhle boty a nasadit ty vlasy.

Sami Jarvinen: Vlasy si nasadit musíme, protože je nemáme.

Jaké to bylo hrát v Kaurismäkiho filmech?

Tuomas Uusitalo: Hrát v Akiho filmech je velká čest, je to celosvětově dobře známý režisér, velký profesionál. Těšíme se, že s ním budeme dělat něco nového, sice není žádná záruka, že k tomu dojde, ale je to možné.

Sami Jarvinen: Aki je nyní velmi zaneprázdněný, ale doufáme v to. Jeho filmy představují v kariéře Leningradských kovbojů přelom. Mnoho lidí se přišlo na Leningradské kovboje podívat, protože je viděli ve filmu.

Máte už nějakou představu o další spolupráci?

Tuomas Uusitalo: Existuje plán, že bychom s Akim udělali kreslený film. Jestli jste viděl naše video You're My Heart, You're My Soul, tak v něm už jsou naše animované postavy. Určitě se objeví ještě v něčem dalším, možná právě ve filmu.

Přinesli jste do filmů něco vy sami, nebo jsou čistě dílem Akiho?

Tuomas Uusitalo: Pokaždé, když jsme pracovali pro film, šlo o spolupráci s režisérem, výsledek vzešel ze spolupráce. Nemůžete říci, že jde o Akiho film, nebo že to je film Leningradských kovbojů.

Sami Jarvinen: Byly tam naše i Akiho nápady, náš styl jsme vymysleli s Akim. Leningradští kovbojové jsou naším i Akiho dílem. Aki je režisér a my jsme...

Tuomas Uusitalo: ...otroci.

Sami Jarvinen: Ale všechno bylo fajn.

Pro vaši tvorbu je typické, že přicházíte s podivnými spojeními, jako byly koncerty s Alexandrovci, nebo že hrajete rockovou klasiku v hodně nezvyklých, až destruktivních úpravách. Myslíte si, že rock potřebuje být ukazován v odlišné podobě, než je ta zažitá?

Tuomas Uusitalo: Existuje mnoho lidových i rockových písní a naším posláním je mísit je. Snažíme se je aranžovat tak, jak je vnímáme my. Pro hudebníka je výzvou aranžovat písně do jiné podoby, než je ta původní, tak aby se současně líbily lidem. Naším cílem je pojmout je zajímavě a nově. *

Někdy jsou ale hodně odlišné od originálních verzí...

Sami Jarvinen: To je podstatou, když přebíráme písně, snažíme se je udělat lepší než originály.

Tuomas Uusitalo: Když jsem si vybírali písně, které nahrajeme, tak jednou z našich snah bylo šokovat lidi, ukázat jim, že velmi dobře známé písně...

Sami Jarvinen: ...stupidní popové písně...

Tuomas Uusitalo: ...mohou být hrány odlišným způsobem. Můžete je poničit. Třeba You're My Heart, You're My Soul ani nepoznáte a teprve z refrénu přijdete na to, že je to známá německá píseň.

Sami Jarvinen: Hit od Modern Talking.

Jak důležitá je pro vás rocková tradice?

Tuomas Uusitalo: Představuje podstatu celé naší kapely, takže je velmi důležitá pro nás i pro naši hudbu, pro náš styl.

Taky jste spolupracovali s Alexandrovci na projektu Total Balalaika Show, který se objevil i ve filmové podobě. Co to pro vás znamenalo?

Tuomas Uusitalo: Pro hudebníka je vždy výzvou hrát s velkým sborem, ve kterém je sto hlasů, balalajky a další nástroje. Když jsme před pár lety dělali na helsinském centrálním náměstí pokračování Global Balalaika Show, zkoušeli jsme dva týdny každý den dvanáct hodin. Ale všechno vyšlo docela dobře a my jsme byli z výsledku docela šťastní.

Nakolik vás ovlivnilo, že Finsko sousedilo se Sovětským svazem?

Tuomas Uusitalo: Samozřejmě, že to na nás mělo velký vliv. Název kapely ale souvisí s naší show, nesmíte jej brát zas tak vážně. Sami Jarvinen: Byli jsme velkými přáteli Sovětského svazu. Leningradské kovboje tam měli taky velmi rádi. Líbí se i panu Putinovi.

Loni jste přišli s další podivnou spoluprací, když jste vystupovali s finským varhaníkem Kalevim Kiviniemiem, který nahrál přes sto desek s tradičním i moderním vážným repertoárem. Jak vypadal váš projekt Ring Of Fire?

Tuomas Uusitalo: Kalevi Kiviniemi je skvělý varhaník, který hodně vystupuje v Japonsku a po celém světě. Společné vystoupení bylo velmi spektakulární. Jeho součástí byl vůbec největší ohňostroj pod střechou, který se ve Finsku uskutečnil.

Sami Jarvinen: Byl větší než ohňostroj, který mají Lordi. (V současné době jedna z nejpopulárnějších finských skupin, jež vystupovala i v ČR - pozn. A. Š.)

Tuomas Uusitalo: Kalevi nebyl na scéně celou dobu, hrál osm svých skladeb a my osm svých písní. Už nám říkal, že se ho ptali z Japonska a ze střední Evropy, jestli je možné Ring Of Fire Show opakovat, takže s ní možná přijedeme i do Prahy.

Když jste začínali, dokázali jste si představit, že vydržíte tak dlouho?

Sami Jarvinen: Doufali jsme v to.

Tuomas Uusitalo: A když vidím, jak Leningradští kovbojové na koncertech lidi pořád baví, tak předpokládám, že budeme pokračovat až do smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám