Hlavní obsah

EU dá pro příštích sedm let na evropské filmy 755 mil. eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie přispěje v příštích sedmi letech na vývoj a distribuci evropských filmů 755 milióny eur, tedy více než 20 miliardami korun. Zhruba polovina částky poputuje především na distribuci filmů. Jedna pětina bude určena na vývoj filmových děl, tedy na financování, hledání nových talentů či koprodukce, uvedla Evropská komise.

Článek

Zoufat nemusí ani ostatní obory spjaté s filmovým průmyslem. Část peněz získá i propagace, na finanční prostředky se ale mohou těšit i malé a střední firmy, které například nabízejí či vyvíjejí filmovou technologii. Významnou položku v celém rozpočtu tvoří i prostředky na digitalizaci.

"Digitální technologie podstatně mění způsob práce filmového průmyslu. Klíčem k úspěchu je zavedení digitalizace a vyškolení profesionálů, modernizace kin a rozvíjení nových distribučních kanálů," řekla novinářům Viviane Redingová, komisařka EU pro informační společnost a média.

Evropská komise už teď financuje každoročně asi 300 nových evropských filmů. Zhruba polovina z filmů promítaných v kinech se navíc uvádí s podporou Komise. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám