Hlavní obsah

Sochu z vily Tugendhat vydražili za milión liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Torzo kráčející ženy, které bylo původně umístěno v brněnské vile Tugendhat, bylo v pondělí vydraženo v londýnské aukční síni Sotheby´s. Koupil je neznámý sběratel za milión liber (42,5 miliónu korun). Sochu chtěla koupit i Moravská galerie v Brně, ale částka byla nad její možnosti.

Článek

Dosažená cena byla jedním z velkých překvapení velké aukce impresionistických, surrealistických a německých děl, na kterou přišlo na 650 lidí. Dražitel začal na 180 000 liber, ale nabitý sál pak s úžasem sledoval, jak cena hladce přeskočila odhadované maximum 350 000 liber. Prodáno bylo za necelých pět minut.

Socha Wilhelma Lehmbrucka se objevila v aukci, i když děti původních majitelů sourozenci Tugendhatovi, kteří požadovali vydání uměleckých předmětů na základě zákona o zmírnění křivd způsobených holocaustem, tvrdili, že ji chtějí vydat, protože k ní mají silné emocionální vazby. "Chtějí ji mít doma jako rodinnou památku," tlumočil v listopadu postoj Tugendhatových ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

Moravská galerie v Brně před časem vydala dědicům vily Tugendgat kromě Torza kráčející ženy další čtyři kusy původního inventáře vzácné stavby. Nábytek je stále uskladněn v depozitářích galerie. Podle Pokorného na něj má galerie předkupní právo.

Spory o vilu

Na základě stejného zákona požádali Tugendhatovi o vrácení vily, zapsané na seznamu památek UNESCO. Podle právního názoru města však není vilu podle něj možné vydat, norma totiž nehovoří o nemovitostech, ale jen o uměleckých dílech. Zastupitelé se na svém posledním zasedání shodli, že je třeba najít jinou cestu, jak vilu převést dědicům. [celá zpráva]

Tugendhatovi představitelům Brna slibovali, že vilu uvedou do původního stavu. Dražba Lehmbruckovy plastiky však vyvolává pochybnosti, jaké jsou jejich skutečné záměry. Podle radního Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) například nemají představu, jak obnovu vily a její provoz financovat. Výtěžek ze vstupného prý nemůže na pokrytí nákladů stačit.

Bývalý primátor a europoslanec Petr Duchoň (ODS) uvedl, že město by se vily vůbec nemělo vzdávat. Podle něj by mělo vedení jihomoravské metropole zahájit nová jednání a nabídnout Tugendhatovým "zvláštní pozici" v připravované rekonstrukci. Měli by právo nejen dohlížet na průběh oprav, ale mluvit také do výběru použitých materiálů.

Vila je od roku 2001 zapsána jako jediná česká stavba moderní architektury na seznam UNESCO [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Světový fond podpoří Tugendhat

Brněnská radnice získá 400 tisíc dolarů na chystanou rekonstrukci vily Tugendhat v Brně, která byla v roce 2001 zapsané na seznam památek Světového kulturního...

Výběr článků

Načítám