Hlavní obsah

Miloš Forman uvedl v Praze svého Goyu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéru svého nového filmu Goyovy přízraky uvedl ve středu v pražském Slovanském domě světově proslulý režisér Miloš Forman. Do Prahy ho doprovodili herci Natalie Portmanová, Javier Bardem a scenárista filmu Jean-Claude Carriere.

Článek

Mezi tisícovkou pozvaných hostů byl při premiéře i předseda vlády Mirek Topolánek, který se poprvé na společenské akci ukázal v doprovodu nové partnerky, poslankyně Lucie Talmanové. Spekuluje se, že dítě, které čeká, je Topolánkovo.

"Na začátku vůbec nebyl Goya, ale kniha o španělské inkvizici," řekl Forman. "Ale když jsme pak s Carrierem jezdili po Španělsku a viděli tu pestrou škálu Goyových obrazů, nešlo mi do hlavy, že je mohl namalovat stejný malíř. V takovou chvíli se člověk začne o toho malíře zajímat," vysvětlil režisér.

Hlavní postavu pátera Lorenza ztvárnil Javier Bardem, Goyovu múzu Inés Natalie Portmanová. Ve filmu podstupují torturu, k čemuž Bardem poznamenal, že to skutečně bolí. Vzápětí se ale rozesmál a dodal: "Ne, byl jsem velice pevně připoután, takže to nebolelo." Portmanová přiznala, že ji na mučidlech zastoupila dvojnice, což Forman komentoval: "Každé utrpení, i to tělesné, se musí zračit především ve tváři. A to zahráli oba báječně."

Portmanové si prý Forman všiml poprvé na obálce módního časopisu. "Vedle něj jsem měl náhodou zrovna na stole reprodukci Goyova posledního obrazu a najednou jsem nemohl věřit vlastním očím, jak si ty dvě dívky byly podobné," zavzpomínal režisér. Když mluvil o tom, proč ho právě příběh z této doby zaujal, řekl, že si na něm velice silně uvědomil, jak se historie opakuje. "Je to neuvěřitelné, vždyť já jsem ještě zažil nacismus, pak komunismus a nikdo nechce věřit, že scénář jsme dopsali před zahájením války v Iráku. Vždycky, když nějaká válka končí, tleskáme si, jak jsme se poučili, že už se to nikdy nebude opakovat -a za dvacet let je to tu zas. Tak jsme se s tím naučili žít," dodal Forman.

Reklama

Výběr článků

Načítám