Hlavní obsah

Vzniku filmu Water kandidujícího na Oscara bránili fundamentalisté

Novinky, BBC, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ/LONDÝN

Sedm let po začátku natáčení se film Water konečně dostane do indických kin. Natočila ho Indka s kanadským pasem Dipa Mehta a vysloužila si tím nejen nominaci na Oscara, ale i nenávist části indických věřících.

Článek

Režisérka začala původně točit v indickém Varanásí, ale jak informovala BBC, příběh o krušném osudu indických vdov v 30. letech 20. století se u místních nesetkal s pochopením. Lidé se zlobili, že snímek pošpiňuje  indické tradice a vyrabovali filmařům vybavení. Natáčení pak po letech pokračovalo na Srí Lance. 

K distribuci v Indii se až teď odhodlala firma BR Films. Její ředitel Sandžaj Bhutiani se prý nebojí kontroverzní film pustit do kin. "Když jsme se na to dívali, nic kontroverzního jsme neviděli, je to krásně vyprávěný indický příběh," řekl.       

Život vdov v Indii bývá hrozný i dnes, zejména na venkově. Rodiny se od nich distancují, brání jim, aby se znovu vdaly, a ženy často končí jako žebračky na ulici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám