Hlavní obsah

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době v Jevanech. Našla ho až večer jeho manželka Vendula Svobodová.

Článek

Spekuluje se, že příčinou, proč se zpěvák legálně drženou zbraní zastřelil, mohl být jeho zhoršující se zdravotní stav. [celá zpráva]

K jeho smrti se vyjádřili zpěváci, jimž skládal písničky, jako Karel Gott nebo Helena Vondáčková, ale také jeho kolegové, s nimiž připravoval novější projekty, například scénárista Zdeněk Zelenka, s nímž spolupracoval na muzikálu Golem. Podle něj je možné, že Svoboda měl čin už nějakou dobu naplánovaný.

Helena Vondráčková:

Dozvěděla jsem se to v neděli pár hodin po té události a byla to pro mě absolutně šokující, tragická zpráva. Je to ztráta dlouholetého kamaráda, kterého jsem znala od roku 1965, kdy jsem nastoupila do divadla Rokoko a on hrál na klavír ve skupině Mefisto. Stali se z nás přátelé. V sedmašedesátém roce jsme spolu jeli na mou první obrovskou cestu do zámoří do Rio de Janeira.

Následovala spolupráce s ním jak v divadlech, tak při koncertování a samozřejmě v jeho skladatelské činnosti. Nazpívala jsem spoustu jeho písniček, včetně nejslavnější Lásko má, já stůňu z muzikálu Noc na Karlštejně. Znala jsem celou jeho životní dráhu, jeho radosti i jeho tragédie. Je to obrovská ztráta pro celý národ.

Karel Gott:

Je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl. Bylo to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky. (pro Frekvenci 1)

Lucie Bílá:

Pokud to bylo Karlovo rozhodnutí, musíme to s úctou respektovat. Úcta je to, co si zaslouží.

Michal David:

Je to pro mě rána, pořád nad tím přemýšlím. Naposledy jsem Karla viděl na premiéře Golema loni v listopadu a tam byl vcelku v pohodě.

Petr Šiška (prezident Akademie populární hudby, textař):

Karel Svoboda byl člověk, který byl věrný lidem, s nimiž spolupracoval. Ať už šlo o Bohuše Matuše, Petra Koláře, Helenu Vondráčkovou, Karla Gotta a další. Měl jsem k němu hodně blízko, často jsem ho navštěvoval. Je to velká ztráta.

Lou Fanánek Hagen:

To, co se stalo, je strašně čerstvé. Nedokážu popsat, co cítím. S Karlem jsme kdysi udělali dvě písničky pro Leonu Machálkovou a nedávno jsme dokončili muzikál Golem.

Zdeněk Zelenka (scénárista):

Je to šokující zpráva a velká ztráta. Podle všeho měl Karel mnoho problémů a důvodem jeho dobrovolného odchodu byl souběh všech věcí dohromady.

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Výběr článků

Načítám