Hlavní obsah

Zimní Colours of Ostrava navodí atmosféru léta

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Hvězda balkánské dechovky Boban Marković, tradiční irská kapela The Hogs, avantgardní francouzský soubor Sergent Pépére, americký raper Afu-Ra, ale také špička české nekomerční scény, Traband, Bratři Orffové a Terne Čhave: tak vypadá nabídka prvního ročníku zimní obdoby letního festivalu Colours of Ostrava. Akce se uskuteční od pátku do soboty v Domě kultury města Ostravy.

Článek

Kromě dvanácti koncertů, rozvržených do dvou dnů, se mohou návštěvníci těšit také na festivalové kino, které nabídne mimo jiné unikátní dokument o kultovní americké skupině Beastie Boys. "Rádi bychom v Ostravě vytvořili tradici nového zimního festivalu. Ten by měl připomenout některé momenty minulého ročníku a předznamenat ten budoucí," řekla ředitelka obou akcí Zlata Holušová.

Zatímco jednou ze zatím potvrzených hvězd letních Colours of Ostrava 2007 je nejznámější představitel balkánské hudby Goran Bregović, na zimní komornější variantu této akce pořadatelé pozvali další známou hvězdu z jihovýchodní Evropy. Boban i Marko Marković Orkestar přijede do Ostravy už podruhé. Boban Marković je nejlepším balkánským trumpetistou a je často označován za krále srbské dechovky. Jméno jeho syna Marka se dostalo do názvu kapely teprve loni, v den jeho osmnáctých narozenin, kdy dvanáctičlenný soubor převzal po svém otci.

Páteční program začne v 19 hodin vystoupením pražské kapely Al Yaman, jejíž hudba vychází z lidových písní Jemenu a arabského světa a její zvuk je fúzí akustických nástrojů a elektroniky. Dalšími zajímavými momenty páteční části festivalu bude koncert již zmíněných The Hogs, kteří přivedou nefalšovaný keltský folklór, a také vystoupení kapely Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny a francouzských Segent Pépere.

V sobotu se kromě Bobana Markoviće představí americký rapper Afu-Ra a větší prostor dostanou narozdíl od pátku i čeští interpreti - valašský písničkář Tomáš Kočko, krnovské zjevení - skupina Bratři Orffové, kapela Terne Čhave, která vychází z tradiční romské hudby a také proslulý Traband, který však představí svoji novou, překvapivě komorní podobu a zcela nový repertoár.

Reklama

Výběr článků

Načítám