Hlavní obsah

Nové knihy - Noci v cirkuse i Brána do pekel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálních knižních titulů vám doporučujeme pozoruhodný román Noci v cirkuse Angely Carterové, špionážní thriller Vítězslava Jareše Všichni proti všem nebo krimithriller Brána do pekel Ethana Blafla.

Článek

Angela Carterová: Noci v cirkuse

V Nocích v cirkuse přivedla autorka na svět jednu z nejpozoruhodnějších ženských hrdinek britské literatury dvacátého století. Peříčko je tajemná artistka kyprých proporcí s hurónským smíchem, nenucenými způsoby a pestrobarevnými křídly.

Peříčko vypráví svůj životní příběh: jak poprvé vzlétla, o dětství stráveném v nevěstinci, jak se stala exponátem v obludáriu, o posedlé náklonnosti mužů, kteří v ní spatřují novodobou bohyni, mýtickou ženu, jež na svých křídlech přináší nové století. Peříččino tajemství snad odhalí cirkusové turné z Londýna přes Sankt Petěrburg až na Sibiř. Novinář Walser snad nahlédne pod masky barvitého klaunství i ostatních postav cirkusového mikrosvěta. Možná jsou ale její křídla, neodolatelné kouzlo a pozoruhodné vyprávění jen dobře zahraným číslem cirkusové představivosti.

Dubbuk, překlad Lucie a Martin Mikolajkovi, 324 str.,  299 Kč

Tristan Hughes: Věž

Román talentovaného velšského autora je zasazen do prostředí ostrova Anglesey. Ten je z dávné historie známý jako centrum keltských učitelů a kněží - druidů, z raného středověku jako bašta nezávislých velšských knížat a dnes jako tradiční region, kde se stále - i přes erozivní působení globalizačních a asimilačních procesů - uchovává kontinuita velšského jazyka, kultury a způsobu života.

Věž autorova románu bývala kdysi větrným mlýnem, potom zříceninou, dnes je nákladně a okázale renovována. Tento symbol něčeho trvalého i měnícího se v Hughesově vyprávění stává objektem, s nímž jsou po jednotlivých kapitolách spojeny prolínající se osudy hlavních postav.

Volvox Globator, 128 str., váz., 249 Kč

Ethan Blafl: Brána do pekel

Brána do pekel je román popisující zápas muže, jenž hledá pravdu, snaží se zachránit vlastní rodinu a změnit vlastní osud.

Rodina Conrada Voorta dohlížela na dodržování zákona v New Yorku již před třemi staletími, kdy byl Manhattan ještě holandskou kolonií. Voort byl od mládí veden k práci policisty, až nakonec stanul v čele velkého policejního klanu, který má svá vlastní pravidla, čest a závazky.

Dnes však stojí tváří tvář nejhorší hrozbě - muži, který má moc zničit celou jeho rodinu a při snaze zabránit Voortovi vyšetřit zcela nový druh kriminality se nezastaví před ničím.

BBart, překlad Eva Romancovová, 328 str., váz., 199 Kč

Jim Corbett: Chrámový tygr

Chrámový tygr je v anglofonní oblasti klasické dílo lovecké, memoárové a přírodovědné literatury. Jim Corbett byl nejlepším lovcem lidožravých šelem v Indii v období 1907-1939 a kniha líčí okolnosti pronásledování a zastřelení čtyř lidožroutů.

Corbett byl nevšední osobností, která učinila velký osobní vývoj, od klasického sportovního lovce po kameramana zvířat a vášnivého ochránce přírody. Dnes je po něm pojmenován jeden z největších indických národních parků - Corbettův národní park. Kniha je psána velice prostým jazykem a právě to, stejně jako vyciťovaná pravdivost a nestrojenost autora způsobily, že kniha je po celém světě stále znovu a znovu vydávána.

Stehlík, váz., 146 str., 229 Kč

Vítězslav Jareš: Všichni proti všem

Myslíte si, že státy ovládají své zpravodajské služby? Nikoli. Je to přesně naopak. Státy a jejich politici jsou ovládáni ze zákulisí tajnými službami, aniž by to představitelé států vůbec tušili.

Od období studené války až do současnosti proběhl nespočet špionážních operací a složitě propletených tzv. zpravodajských her. Své soukromé zpravodajské hry však hrají i skupiny a jednotlivci uvnitř tajných služeb. Děj začíná popravou rozkrytého amerického krtka v řadách KGB generálmajora Dmitrije Bystroletova. Jeho kamarád, podplukovník Vladimír Moravec, který pracoval na 1. odboru I správy Státní bezpečnosti, také upadá do podezření ze špionáže. Přestože se ničím neprovinil, tuší, že je vtažen do zákulisních intrik a mohl by ho potkat stejný osud jako Bystroletova. 

Mladá fronta, 448 str., váz., 203 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám