Hlavní obsah

Nové album Čankišou ovlivní pákistánská hudba

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Karel Heřman řekl, jaké bylo koncertování na ostrově Réunion nedaleko Madagaskaru. Navíc prozradil, že letošní nové album Čankišou bude pod vlivem pákistánské hudby.

Článek

V loňském roce nebylo o Čankišou příliš slyšet. Proč?

Měli jsme v kapele velké zdravotní problémy. Bubeníkovi Zdeňku Klukovi vyhřezly plotýnky a nemohl chodit. Proto jsme v první polovině roku nějakou dobu nekoncertovali. Když už se dal dohromady a my začali znovu fungovat, postihla flétnistu Davida Synáka mozková mrtvice. Dva tři měsíce jsme v podstatě vůbec nevěděli, co bude dál. Vzali jsme náhradníka, odehráli jsme malé festivaly, zrušili turné po Francii i další koncerty a čekali jsme. David naskočil koncem srpna.

Potom jste ale odjeli hrát na festival na ostrov Réunion.

Jmenoval se Manapy Surf Festival a konal se od 6. do 8. října. Réunion leží osm set kilometrů východně od Madagaskaru. My tam byli už od konce září, protože jsme tam ještě před festivalem hráli několik koncertů. Byly to promo koncerty k festivalu, hráli jsme na dvou školách a v St. Pierre na tržišti. Netušili jsme, jaké to bude, ale nakonec trhovci a nakupující tancovali a bavili se. Na samotném festivalu jsme si užívali zase my. Měli jsme například možnost fúzovat s největší dechovkou v Indickém oceánu. Ta nám dokonce jednu svou písničku věnovala, takže ji máme v repertoáru.

Letos vyjde vaše nové album. Jak bude ve srovnání s předcházejícími třemi počiny vypadat?

Začali jsme čerpat z nových zdrojů. Hodně nás ovlivnilo hraní na Réunionu, kde jsme byli ve styku s místními muzikanty a s hudebníky z Madagaskaru. Bylo to pro nás strašně poučné. Naše deska bude asi ještě víc do tanečna, vesela a pohody. Vznikne takový veselý trance, který je vlastní africkým rytmům.

Objeví se ještě další vlivy?

Samozřejmě tam bude vliv pákistánské hudby. Hráli jsme tam před dvěma lety a s tamními hudebníky jsme stále v kontaktu. Pokud vím, chystá se zájezd asi šedesáti největších hudebních hvězd z Pákistánu do Evropy. Vymysleli putovní festival, ale nevím, jestli se zastaví v Česku. My bychom chtěli některé písně na novou desku točit s několika muzikanty, kteří v Evropě budou.

Také uvažujeme o změně vydavatelské firmy a o přítomnosti producenta, jímž by měl být někdo zvenčí. Zatím jsme oslovili jednoho člověka v Rakousku a jednoho na Slovensku. Když to dobře dopadne, album by mělo být hotové na podzim. Ale my bychom ho rádi prodávali už v létě na festivalech.

Často jezdíte hrát do zahraničí. Co vás čeká letos?

V březnu bychom měli jet na malé francouzské turné, které jsme domluvili během pobytu na Réunionu. V červnu bychom se tam měli vrátit, ovšem chceme v létě koncertovat i u nás, protože bude to nové album. Pak nás čekají klasické koncertní zájezdy do Polska, Maďarska, Německa, Rakouska a na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám