Hlavní obsah

Do síně slávy vstoupí REM, Van Halen i Patti Smith

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každý rok se i letos rozroste americká rock´n´rollová síň slávy. Tým odborníků vybral pro rok 2007 skupiny REM, Van Halen či básnířku a rockerku Patti Smithovou.

Článek

Patti Smithová v mládí milovala Arthura Rimbauda a tvorbu beatniků. Hrála divadlo a četla v klubech verše, ale proslavila se hlavně jako rockerka. V roce 1975 vydala velmi uznávané album Horses, na kterém se objevil i Čech Ivan Kral.

Skupina REM vznikla v roce 1980. Vyrůstala z hudby 60. let, postupně ale ve své tvorbě vrstvila stále modernější zvuky a od alternativního rocku se dostala až k popu. Úplně nejslavnější byla asi na počátku 90. let, kdy vydala kultovní alba Out of Time (1991) a Automatic for the people (1992).

Skupina Van Halen vznikla v roce 1974 a stala se symbolem stadiónového rocku. Kytarista Eddie Van Halen je jedním z nejžádanějších v Americe, spolupracoval snad s každým, včetně Michaela Jacksona. Masově proslulé jsou zejména písničky Jump a Ain´t Talkin About Love.  

Celý seznam nominovaných doplňují ještě Grandmaster Flash and the Furious Five a The Ronettes. Slavnostní uvedení do síně slávy se koná v březnu v New Yorku. Porotu tvoří hudebníci, lidé z vydavatelství a novináři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám