Hlavní obsah

Berlinale uvede český Grandhotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celovečerní film Grandhotel, který režisér David Ondříček natočil podle knižní předlohy Jaroslava Rudiše, vybrala mezinárodní porota do nesoutěžní sekce Panorama mezinárodního filmového festivalu Berlinale, uvedla mluvčí tohoto filmového projektu Renata Elhenická.

Článek

Sedmapadesátý ročník prestižní přehlídky se uskuteční od 8. do 18. února. Český film se v Berlíně prezentoval naposledy v roce 2003, kdy byl na Mezinárodním fóru mladého filmu uveden snímek Martina Šulíka Klíč k určování trpaslíků. Letos tam budou v sekci nazvané Generation soutěžit i dva animované filmy, součásti celovečerního snímku Fimfárum 2 - pohádka s názvem Moře, strýčku, proč je slané? režiséra, scenáristy a výtvarníka Jana Baleje a pohádka Tři sestry a jeden prsten od Vlasty Pospíšilové.

V hlavním programu Panoramy se prezentuje každoročně asi 18 filmů z celého světa, které pořadatelé vybírají zhruba ze stovky přihlášených projektů. Porota se zaměřuje na nezávislé a umělecké tituly natočené s osobitým rukopisem. I letos se bude na Berlinale prezentovat České filmové centrum. "Propagační akce Shooting Star, kterou pořádá European Film Promotion, se po Tatianě Vilhelmové, Anně Geislerové, Janu Budařovi a Pavlu Liškovi zúčastní Klára Issová, která v Ondříčkově Grandhotelu hraje hlavní ženskou roli," řekla zástupkyně centra Jana Černíková.

Grandhotel měl distribuční premiéru loni v říjnu loňského roku, natáčel se od srpna do října 2005 na Ještědu v Liberci. Vedle Marka Taclíka v další hlavní roli se na plátně objevili také Jaroslav Plesl, Jaromír Dulava a Ladislav Mrkvička. Hudbu složil Ondříčkův spolupracovník Jan P. Muchow. Film vznikl ve společnosti Lucky Man Films v koprodukci s Českou televizí, RWE Transgas, UPP a firmou Soundsquare. Podpořily ho Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a evropský program MEDIA.

V polovině 90. let převzala Zlatého medvěda Berlinale Michaela Pavlátová za animovaný snímek Repete. V roce 1990 byl v kategorii celovečerních filmů stejně oceněn za Skřivánky na niti režisér Jiří Menzel.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM na Ještědu s hady

Poměrně dost jsem si užíval Ondříčkovy filmy Šeptej i Samotáři. I v jeho Jedna ruka netleská se mi líbila atmosféra a některé scény, ale připadalo mi,...

Proč se v Grandhotelu líbí ženám

Nejhezčí pohled na zem prý je z koňského hřbetu. Hrdina Grandhotelu, třicetiletý samotář Fleischman, se dívá na svět z ještě mnohem větší výšky - z ochozu...

Výběr článků

Načítám