Hlavní obsah

Televizní silvestr se opět obešel bez experimentů

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné silvestrovské experimenty se v televizích ani tentokrát nekonaly. Pouze se poslední večer roku musel obejít bez Jiřiny Bohdalové, která se k všeobecnému veselí loni nepřidala, a Nova opustila studio a část své show rozbalila živě na Václavském náměstí v Praze. Jenže kdyby ještě nějaká jiná místa v zemi slibovala, že do půlnoci dorazí na Mejdan roku nejsledovanější tuzemské televize tisíce lidí, mohla pódium vystavět kdekoliv.

Článek

Živé vstupy z náměstí sice pravidelně rámovaly předtočené pořady, ale na tradičním pásmu vtipů, písniček a tanečních vystoupení tenhle výsadek u sochy svatého Václava, kde se rodí české dějiny, nezměnil nic. Nova si však náramně hledí toho, aby prodala sama sebe, a tak popřát divákům přišli málem všichni z jejích nejsledovanějších pořadů - od mladičkých SuperStar, které měly přivést teenagery toulající se noční Prahou, přes herce z Ordinace v růžové zahradě, kteří měli udržet u obrazovky ženy, až po Karla Gotta, s nímž měli uvítat Nový rok všichni diváci nejsledovanější tuzemské televize.

Využít nejpopulárnější pořady se rozhodla i veřejnoprávní Česká televize. Hlavní program postavený na jistotách - Miroslavu Donutilovi, který v Lucerně po deseti letech od debutu doufal, že o Frantovi Kocourkovi nebylo řečeno ještě vše, Banánových rybičkách Haliny Pawlowské, jež baví publikum ČT už sedm let, a Karlu Šípovi, který roky psal scénáře Jiřině Bohdalové - orámovala pořadem Udělám cokoliv a speciálem s účastníky Star Dance.

Oblíbenou Manéží Bolka Polívky vylepšila už sobotní večer a sestřihy z archívu proti svým zvyklostem uklidila do podvečerních hodin anebo za půlnoc. Pro koho však vysílala Hasičký silvestr pět minut po dvanácté, to je záhadou. Jestliže dechovku poslouchali pětašedesátiletí diváci před dvaceti lety, dnešní čerstvé důchodce už moc bavit nebude a ti starší do půlnoci na "svůj pořad" asi nečekali.

Na jistotách stavěla i nejmenší z celoplošných televizí, Prima, která se k silvestrovských oslavám přidala poprvé až předloni. Speciální vydání Jiřího Krampola Nikdo není dokonalý a zábavný pořad Zdeňka Izera Jen blbni! doplnila krátce před půlnocí novinkou. Deset nejzajímavějších událostí roku pod titulem Top ten vybraly celebrity, v příštích letech to mají být už diváci. A tradičně živě vysílaný Silvestr s Andělem na ČT2 přinesl koncert britské skupiny Levellers - a ten se navzdory průměrnému věku kapely, jejích fanoušků a veškerému úsilí Novy přitáhnout k obrazovce mladé diváky stal nejmladším a nejuvolněnějším pořadem večera.

Loňský Silvestr přinesl dvě jistoty. Pravděpodobnost, že televize budou poslední den roku radikálně experimentovat, je asi stejně velká, jako možnost, že se některá z nich rozhodne k bujarým oslavám nepřidat. A ještě na jednu, léty prověřenou věc si můžeme vsadit: nejméně dvě z konkurenčních stanic se zřejmě opět podělí o stejnou osobnost. Letos to byl Martin Dejdar, který kromě části přenosu Novy moderoval i podvečerní Silvestrovskou hitparádu na ČT 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám