Hlavní obsah

Hapka a Horáček splnili očekávání

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech přisla dvojice Petr Hapka - Michal Horáček s novou deskou Strážce plamene. Hapka prý skládal hlavně po půlnoci a v té době by se měla deska i poslouchat. Denní světlo je jaksi nevhodné pro takovou porci dramatických, vypjatých hudebních gest a nádherně smutných metafor.

Článek

Deska je určitě podobná té minulé. Ze spolupráce Petra Hapky, Michala Horáčka, Michala Pavlíčka, Hany Hegerové, Jarka Nohavici, Jany Kirschner, Báry Basikové a dalších snad ani nemůže vypadnout nic vyloženě špatného. Všechny písničky jsou pomalé, tiché, intimní. Zpěv doprovází tradičně klavír, saxofón a také výborná kytara (akustická i elektrická), která je upozaděna, ale pozorný posluchač si jí za zpěvem určitě najde a vychutná.

V pozitivním smyslu "hitová" je první písnička První noc v novém bytě, čtvrtý Strážce plamene a také desátá Nemůžeš usnout III. První noc v novém bytě zapůsobí jednoduchým, ale silným nápadem nočního hovoru páru, který zvažuje, co je "v novém" potká. Melancholické přemítání o různých podobách lásky pokračuje i v dalších textech.

Strážce plamene není výjimkou a je to povedená písnička, má však jednu malou vadu - je tak podobná hitu Dívám se, dívám, že to vyvolává rozpaky. Nejde o shodu akordů, ale spíše o zpěv, např. v pasážích souzené-plamene, třeskutě-na kutě to "bije do uší." Nemůžeš usnout III. je krásné noční přemítání o tom, co všechno by autor chtěl říci ženě, ale váhá se svěřit. To, že ho Hapka nazpíval sám, byl podle mého názoru skvělý nápad a je trochu škoda, že nezpívá častěji. Autorské podání má vždy své kouzlo, on ale raději skládá.

Shrnuto a podtrženo - Hapka a Horáček splnili očekávání fanoušků a vytvořili na české poměry vynikající album. Těším se na další.

Petr Hapka - Michal Horáček: Strážce plamene, Universal 2006

Reklama

Související články

Hapka: Superstar jsem neviděl

Skladatel a zpěvák Petr Hapka odpovídal na všetečné otázky čtenářů na chatu Novinek. Mimojiné prozradil, že vůbec nepoužívá počítač a nikdy neviděl Superstar. ...

Výběr článků

Načítám