Hlavní obsah

Turnerovu cenu získala německá malířka Abtsová

ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnerovu cenu, udělovanou za moderní, mnohdy výstřední a "nepochopené" umění, získala v pondělí večer v Londýně malířka miniatur německého původu Tomma Abtsová. Kontroverzní cenu dotovanou 25 tisíci librami (asi miliónem korun) jí udělila porota za "přísnost a důslednost" tvorby.

Článek

Abstraktní umělkyně žijící již 12 let v britské metropoli vytváří na miniaturní plátna podle poroty "přesvědčivé obrazy potvrzující svou komplexnost v čase".

Turnerova cena si vysloužila specifické postavení vzhledem k tomu, že se snaží často oceňovat díla, která mnoho lidí šokují. Loni cenu získala bouda, která byla přestavěna na loď, plavila se po Rýně, aby se z ní opět stala bouda. V minulosti zvítězila u porotců díla z mrtvých zvířat, umění na hranici pornografie nebo objekty ze sloního trusu. Nyní ovšem podle názoru některých kritiků už "hodnota šoku" vyvanula.

Ačkoli díla umělců nominovaných na Turnerovu cenu pokaždé vzbuzují debatu na téma "je toto ještě umění?", výstava oceněného umělce, která se každoročně koná v muzeu Tate Britain, přitáhne vždy na 100 tisíc návštěvníků.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám