Hlavní obsah

Fanoušci Pána prstenů zatím nezklamali

Novinky, Eva Zajíčková, Věra Míšková, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S oprávněnou ambicí překonat historický rekord návštěvnosti za první víkend v kinech celé České republiky, který se 118 tisíci diváky drží Pán prstenů: Společenstvo prstenu, vstoupil ve čtvrtek do domácí distribuce nejočekávanější hit roku Pán prstenů: Dvě věže.

Foto: Tomáš Vítámvás

Mistři ČR 2009 - WIP Reklama Dobrá Voda

Článek

 Po středeční slavnostní premiéře pro celebrity ve Slovanském domě, jíž se zúčastnili především hvězdy domácí hudební scény, se do kin hned o půlnoci vypravili největší fanoušci Tolkienovy ságy, kteří vykoupili všechna tato mimořádná představení.

Od čtvrtka pak zaplnili kina další diváci, jimž je k dispozici 35 kopií tříhodinového velkofilmu. Nejlepší místa v multiplexech na víkendová představení byla vyprodána již v předprodeji, pondělní výsledky ukážou, jestli diváci vzali zavděk i nižšími řadami nebo si raději počkají na příští dny a týdny.

Den první čtvrtek - většinou vyprodáno

Do pražských multikin Palace Cinemas lidé volali celý den, aby si zamluvili vstupenky. Zájem o rezervaci lístků na internetu několikrát převýšil možnosti sítě, odpoledne prakticky nebylo možné otevřít firemní webové stránky. Některá kina hrála v dopoledních nebo popoledních hodinách zároveň první díl, Společenstvo prstenu.

"Lidé chodí i na jedničku, ale samozřejmě mnohem méně. Hrajeme ji určitě hlavně proto, abychom získali další diváky pro druhý díl. Na pokračování by totiž bez základních vědomostí o příběhu určitě nešli," usoudila pokladní multikina Anděl na Smíchově.

V Praze byl největší zájem právě o představení v centru, vstupenky šly na odbyt rychleji, než v obchodních komplexech na periferiích. V Andělu bylo už odpoledne několik představení úplně vyprodaných. "Čísla se mění z hodiny na hodinu, ale hned po začátku předprodeje jsme prodali tisíce vstupenek. Takový blázinec jsme tu zatím nezažili, nedá se to s ničím srovnat," sdělil manažer smíchovského Village Cinemas Anděl Patrik Tjokorda. Podobný rozruch multikino očekává, až přijde premiéra dvojky Matrixu.

Davy lidí se ve čtvrtek hrnuly i do multikina na Černém mostě, ale zájem o představení rostl směrem k večeru o něco pomaleji než v centru města. Kolem 17 hodiny ještě nebylo ani jedno čtvrteční představení stoprocentně vyprodané. Nejvíc lidé stáli o první večerní promítání od 19.30 hodin, takže odpoledne zbývaly už jen ojedinělé vstupenky na nejméně výhodná místa do čtvrté řady.

"Kdo chce lístky pro dva nebo i větší skupinu vedle sebe, musí si počkat a jít později," uvedl pokladní Pavel Urban.

Pána prstenů milují rodiče i děti

 Do kina přicházely hlavně rodiny s dětmi. "Pán prstenů nás baví všechny. Pamatuji si, jak jsem si poprvé koupila Tolkiena, byl to Hobit a vyšel na začátku devadesátých let. Dnes to čteme večer klukům. Baví je to neuvěřitelně, ale jsou radši, když předčítám," řekla pětatřicetiletá maminka Marcela Konečná. K Tolkienovi ji přivedl její tehdejší přítel: "Vzpomínám si, jak se ve škole přetahovali s kamarády o Silmarillion. Byl to jen strojopis, někdo opsal překlad, a ten pak koloval po kolejích."

"Ještě dřív, než jsem začal Tolkiena číst, jsem se s hobity a dalšími postavami Středozemě setkal na letním táboře, kde jsme hráli na Pána prstenů celotáborovou hru, a já ani nevěděl, co to je. Což mě později přivedlo ke knize, a nakonec k filmu," popsal vývoj svého vztahu k Tolkienovi třiadvacetiletý Jan Zazvonil, který se vypravil na jedno z prvních představení.

Oba multiplexy potvrdily, že zájem o Dvě věže je mnohem větší než o první díl. "A s filmem Harry Potter se to vůbec nedá srovnat. Pán prstenů má mnohem širší publikum, nechodí na něj jen děti. A také měl ohromnou reklamu," přiznal Tjokorda.

Nejen filmem je živ fanoušek

Uvedení filmů obou dílů Pána prstenů vyvolalo novou vlnu zájmu o jejich literární předlohu. Jak Právu řekl Regina Hortová z nakladatelství Mladá fronta, původní výtisk s hologramem za 199 korun už není k dostání vůbec stejně jako nově vydané ilustrované Dvě věže. "S dotiskem Dvou věží počítáme v prvním čtvrtletí, s dotiskem původní verze někdy na podzim. vydali jsme i kalendář s ilustracemi, a i ten je prakticky pryč. A dobře se začaly i prodávat i jiné knihy J. R. R. Tolkiena, například Básně z trilogie Pána prstenů, které před uvedením prvního dílu do kin prakticky na odbyt nešly," řekla Hortová.

Na své si přijdou i obchodníci s dalším zbožím, nesoucím tolkienovskou značku oděvy s potiskem, pohlednice, hry, karty, ale také ringsongy na mobilní telefony a hudební nosiče se soundtrackem. Čeští milovníci Pána prstenů a žánru fantasy využijí také 111 výročí narození Tolkiena a na víkend pořádají na pražském Smíchově setkání Tolkien Con, na které chystají přednášky a semináře na tolkienovská témata, divadlo i poetickou čajovnu.

Reklama

Související články

Bond kontra Pán prstenů

Ne nemusíte se obávat, že by se některý z režisérů béčkových akčňáků rozhodl vyslat na pomoc hobitům v jejich boji proti Sauronovi královnina agenta s právem...

Dvě věže jsou další velkolepou podívanou

Už první okamžiky filmu Pán prstenů: Dvě věže, který v noci na čtvrtek vstupuje do tuzemských kin, strhnou diváky do očekávaného víru fantazie a technické...

Výběr článků

Načítám