Hlavní obsah

Premiéry - Borat, Lovecká sezóna i Po hlavě do prdele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru dlouho diskutovaná americká komedie Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, rodinný animovaný film Lovecká sezóna, česká akční komedie Po hlavě do prdele, thriller V pasti nebo dokument Všichni možní sběrači a já.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

Borat Sagdijev je šestým nejznámějším Kazachem a nejlepším televizním reportérem Kazašské státní televize, která ho vyšle do USA, aby zde natočil dokument o této "zemi neomezených možností". A případně si našel novou manželku, protože tu starou tlustou mu znásilnil a roztrhal medvěd.

Známý britský komik Sacha Baron Cohen bývá pro své imitační a improvizační schopnosti často přirovnáván k Peteru Sellersovi. Ve svém pořadu Da Ali G Show úspěšně zesměšňuje slavné osobnosti i anonymní lidi na ulici tím, že se vydává nejen za zaostalého nemytého kazašského reportéra Borata, ale také za britského předměstského rappera Aliho G nebo za homosexuálního německého módního komentátora Bruna. [recenze zde

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, USA 2006, 83 min., české titulky, režie: Larry Charles, hrají: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Pamela Anderson...

Lovecká sezóna

Hlavním hrdinou animovaného rodinného snímku Lovecká sezóna je zdomácnělý medvěd grizzly Booga. Do jeho života vtrhne jako uragán vychrtlý a upovídaný jelen Elliot. Když Elliot Booga přesvědčí, aby opustil svůj pohodlný domov v garáži správce parku a okusil, jak chutná život v opravdové přírodě, věci se rychle začnou vymykat kontrole.

Oba hrdinové jsou pouhé tři dny před začátkem lovecké sezóny přemístěni do lesa, kde se musí co nejrychleji aklimatizovat. Oba musí udělat vše proto, aby se jim podařilo rychle sjednotit ostatní zvířata a získat les zpátky.

Open Season, USA 2006, 86 min., český dabing, režie: Jill Culton, Roger Allers, Anthony Stacchi, v českém znění hrají: Ondřej Brzobohatý, Tomáš Racek, Kateřina Lojdová, Petr Pelzer, Luděk Walter, Oldřich Vlach, Petr Lněnička, Pavel Tesař, Jitka Ježková, Hynek Čermák, Bohdan Tůma, Lucie Juřičková, Helena Dytrtová, Pavel Tesař...

Po hlavě do prdele

Příběh české akční komedie Po hlavě do prdele tvoří tři linie vyprávění, které se vzájemně doplňují, prolínají a končí o Štědrovečerní večeři. Divák se dozví odpovědi na otázky: Co se stane, když se matka, kazatelka křesťanského sboru, vášnivě zamiluje do osoby, které zachránila život? Co se stane, když se otec, profesionální zabiják, zamiluje do atraktivní manželky skotského gangstera?

Po hlavě do prdele, ČR 2006, 90 min., české znění, režie: Marcel Bystroň, hrají: Nella Boudová, Dana Černá, Ondřej Vetchý, Veronika Žilková, Petr Jákl, Jiří Mádl, Jitka Ježková...

V pasti

Hrdinkou thrilleru je čtrnáctiletá Hayley, která se přes internet seznámí s Jeffem, módním fotografem. Dají si sraz v kavárně a pak vyrazí do Jeffova domu na předměstí Los Angeles. Ačkoliv je Jeff uhlazený profesionál, na jejich setkání je něco zneklidňujícího. Proč tak bystrá holka vstupuje dobrovolně do domu prakticky neznámého staršího muže? Co vedlo Jeffa, aby ji pozval? Náhodný pokec po síti, fotografování nebo skrytý záměr?

Pouhé dvě postavy rozehrávají napínavou hru, která nenechá diváka v klidu až do samého závěru. Přes ožehavé téma není film prvoplánově provokativní ani přehnaně moralizující. Daleko lépe než krev a sex funguje napětí, zvyšované postupným odhalováním motivů obou postav.

Hard Candy, USA 2005, 103 min., české titulky, režie: David Slade, hrají: Ellen Page, Sandra Ohová, Jennifer Holmesová... 

Všichni možní sběrači a já

Po různých koutech Francie sleduje Agns Varda ve svém dokumentu Všichni možní sběrači a já paběrkovače, sběrače, shánlivce a vybírače popelnic. Z nutnosti, jen tak náhodou anebo pro přežití sbírají tito lidé věci, které jiní odložili.

Sběrači jsou lidé, kteří přežívají díky zbytkům po žních, vyhozenému jídlu a věcem, jichž se ostatní zbavili. Sběrači jsou ve Francii chráněni zákonem vydaným králem Jindřichem IV. v roce 1554. Několik takových lidí poznává během své cesty po severní Francii, Juře, Provenci, Pyrenejích, Paříži a jejích předměstích také režisérka Agns Vardová. Inspirována obrazem Jeana-Françoise Milleta z roku 1857, který zachycuje ženy sbírající na polích zbytky po žních, zaznamenala způsoby života jednotlivých sběračů, které ukazuje ve všemožných situacích a prostředích.

Vydává na venkov, aby zde hledala kořeny historie sběračství a poté se přesouvá do města. V ulicích se potkává s umělci tvořícími z materiálu nalezeného na smetištích, nebo s mužem, který se živí zbytky jídel na protest proti hromadění odpadu.

Les Glaneurs et la glaneuse, Francie 2000, 82 min., režie: Agns Varda

O Ječmínkovi

Televizní filmová pohádka byla natočena na motivy hanácké pověsti. Jan, moravský markrabě, se zamiluje do prosté dívky Maríny, kterou si vezme za ženu. Ale už na jejich bohaté svatbě se věci začnou komplikovat. Zlá víla Plevelice v podobě krásné komtesy dělá vše pro to, aby Jana podřídila své moci. Jeho láska k Maríně bledne, všechno navíc komplikuje válka.

Maríně, která před narůstající zlobou svého manžela utíká ze zámku, se narodí chlapec Ječmínek. Čím víc se s ním pak ukrývá, tím hlasitěji se ke slovu dostávají báchorky o dobrotě malého následníka a o jeho nadpřirozených schopnostech. Ve chvíli, kdy se otec Jan setká se svým synkem, všechna zlá kouzla pominou a do kraje zlatavých polí přijde znovu dobrá vůle a láska.  

O Ječmínkovi, ČR 2002, 68 min., projekce z DVD, české znění, režie: Milan Cieslar, hrají: Linda Rybová, Ester Kadlecová-Geislerová, Kamila Magálová, František Řehák, Pavel Rímský, Anna Cónová... 

Reklama

Související témata:

Související články

Přichází komedie roku: Borat

Do kin přichází film Borat. Prý je sprostý, xenofobní, zlý, rasistický, urážlivý a navíc je to podvod. Budete ho milovat!

Výběr článků

Načítám