Hlavní obsah

Skončil festival krátkých filmů v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu skončil druhý ročník festivalu krátkých filmů Prague Short Film Festival. Porota, v níž usedli například režisér Jan Hřebejk, herečka Aňa Geislerová a ředitel obdobné přehlídky "interfilm-Berlin" Heinz Hermanns, udělila hlavní cenu filmu britského scenáristy a režiséra Chrise Shepherda Ticho nad zlato, který je svérázným pohledem malého chlapce na svět, v němž žije.

Článek

Zvláštní uznání získali britský režisér Daniel Outram za film A Supermarket Love Song a francouzsko-senegalský snímek nazvaný Ousmane režisérky Dyany Gayeové. Poprvé byla udělena cena diváků - dostal ji německý film Zásilka režiséra Tilla Nowaka. V soutěži třídenní přehlídky bylo uvedeno 21 titulů ze čtrnácti zemí limitovaných délkou do dvaceti minut, sedm sekcí bylo mimosoutěžních. Hlavní cena je spojena s částkou 5000 eur (zhruba 142000 korun).

Podle programového ředitele Karla Spěšného jsou krátké hrané snímky v Česku ne tak docela známým žánrem. Podstatná část z nich nevzniká na filmových školách, ale v malých nezávislých produkcích. Jejich společným rysem je profesionální úroveň a propracovanost ve spojení s tvůrčí svobodou.

"Několikaminutový formát nutí filmaře ke koncentrovanému stylu a práci s detaily," dodal Spěšný. V Česku vznikají většinou jen v amatérských podmínkách či v rámci výuky na filmových školách. "Podobná tvorba se nikde neuvádí, nemá ani podporu, a tak vlastně neexistuje," dodal.

Jedna ze sekcí byla zaostřena na Mexiko, další představila krátké filmy dnes už renomovaných filmařů, jako jsou Ridley Scott, Roman Polanski, Lars von Trier, Jane Campionová a Tom Tykwer. Promítnuta byla také díla, která vznikla s využitím nových technologií a neobvyklých postupů. Pořadatelem přehlídky byla společnost Film Servis Festival Karlovy Vary, spolupořadatelem hlavní město Praha. Podle prezidenta karlovarského festivalu Jiřího Bartošky si pražskou přehlídku vynutil zájem o krátkometrážní hranou tvorbu ve Varech, jehož organizátoři jsou limitováni kinosály a počtem dnů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám