Hlavní obsah

Festival Stimul zakončí slavná německá skupina Faust

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární německá skupiny Faust vystoupí ve čtvrtek poprvé v České republice. Zakončí v klubu Roxy festival Stimul. Faust patří ke klíčovým představitelům německého krautrocku a alternativní hudby 70 let, který spolu s Can a Kraftwerk inspiroval mnoho kapel. Významné bylo zejména album Faust Tapes, kde skupina pracovala s kolážemi.

Článek

Ve skupině, libující si v psychedelické zvukomalebnosti, dosud působí zakládající členové Zappi a Jean-Hervé Peron. Zappi Novinkám přiznal, že ho vždy velmi ovlivňovaly zvuky prostředí, které ho obklopovalo: "Nejdůležitější inspirací pro naši hubu je podle mě sám život, zejména akustické prostředí: Se starým magnetofonem Uher jsme chodili po Hamburku a nahrávali vše od parních beranidel na stavbách, přes demonstrace ve starém městě až po poklus lidí v různých budovách. Se záznamy jsme se dál hráli, a tak vzniklo naše první demo pro firmu Deutsche Grammofon."

Kapela přitom vznikla úplnou náhodou: "S Jeanem Herve Peronem jsem se seznámil v roce 1969, obýval stejný byt jako já. Ptal jsem se ho, jestli je Švýcar a on mi odpověděl, že ne, že je Francouz. Pak jsme pokračovali v rozhovoru, a ukazalo se, že oba děláme hudbu. Krátce poté vzal každý z nás dva muzikanty ze své skupiny tak vznikl Faust."

Faust je nadále velmi aktivní, skupina se Zappim, Peronem a Amaurim nejen koncertuje, na začátku prosince uvede svůj první film Nobody Knows If It Really Happened, který přibližuje koncert z londýnského klubu Garage z roku 1996. Loni skupina vydala své první DVD Impressions, kde její hudbu doprovázejí videa a krátké filmy.

"Natočit videa k naší hudbě mě napadlo, protože  vždy, když slyším hudbu, objevují se mi v hlavě obrazy, které se každou minutu mění. Některé tyto vize jsem zachytil. Pak jsem jeli jsme jeli do Francie a nápady jsme na nesčetných videokazetách zachytili. Upravili jsem je pomocí obrazových efektů, což je důvod, proč mají naše vize traumatický ráz," řekl Zappi.

Podle Zappiho však obraz změnil i hudbu.. "Zvuk jsem dodatečně rozšířili o perkuse a další zvuku. Kromě toho jsme jej převedli do pětikanálové podoby, která přinesla nový požitek z poslechu." V roce 2004 skupina, jejíž nahrávky distribuuje Black Point, spolupracovala s představiteli abstraktního hip hopu Dälek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám