Hlavní obsah

Chystá se film o Queen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle serveru RollingStone se připravuje první hraný film o Freddiem Mercurym a kultovní kapele Queen. Prozradil to kytarista Queen Brian May.

Článek

"Film je v jednání," řekl Brian May. Žádné bližší podrobnosti v této chvíli nejsou známy. Okamžitě se rozpoutaly spekulace, kdo by mohl hrát Freddieho Mercuryho. "Nejsem oprávněn o tom moc mluvit a casting není hotov, ale máme neuvěřitelné nabídky na roli Freddieho," uvedl May.

Na serveru padla jména jako Antonio Banderas, Johnny Depp, Henry Rollins. Někteří dokonce navrhují komika Sachu Barona Cohena (Borat).

Freddie Mercury je všeobecně považován za jednoho z nejlepších zpěváků všech dob. Jeho dlouholetý kamarád a osobní asistent Peter Frestone ho nedávno popsal slovy: "On miloval život. Měl smysl pro humor a nikdy se nenechal ničím srazit na dno. Jednou říkal, že neví, kolik má peněz. Jeho představa byla, že každý je na zemi za určitým účelem. Říkával: Někteří lidé umějí dobře řídit, tak jsou řidiči, jiní umějí vařit, tak jsou kuchaři a někteří jsou účetní a ti vědí, kolik mám peněz." [celý rozhovor zde]

Ze Zanzibaru do síně slávy

Freddie Mercury byl megahvězdou od 70. let až do smrti v roce 1991. Jako Farúk Bulsara se narodil v roce 1946 na ostrově Zanzibar. Jeho rodiče si mohli dovolit poslat syna na vzdělání do Londýna a tím  odstartovali jeden z největších příběhů v dějinách populární hudby. Farúk se později přejmenoval se na Freddieho Mercuryho. Byl členem několika studentských kapel a nakonec zakotvil u Queen.

Se svým smyslem pro teatrální show dodal skupině nečekaný rozměr. Rozjel módu saténových oblečků a jiné extravagance. Dá se říci, že prosadil do popu gay-styl a dodnes ho napodobují nejen homosexuálové v celém světě.

Již první deska byla Queen (1973) byla velice zajímavá, nešlo o typický rock sedmdesátých let, ale o pompézní muzikálově-rockové skladby s typickými vysoko posazenými vokály. Podobně zněla i deska Queen 2 (1974).

Naprosto revoluční bylo album A Night at Opera (1975). Monumentální dlouhé písně s pozvolnou gradací jako The prophet´s Song a Bohemian Rhapsody se staly nesmrtelnými. Album svou promyšlenou koncepcí a bohatostí různých nálad připomíná např. beatlesovské Abbey Road. V každém případě je to jedna z nejdůležitějších desek v dějinách rocku.

Období pompézního rocku uzavírá poněkud nedoceněné album Jazz (1978), v 80. letech Mercury trochu změnil styl. Čím dál více směřoval k popu a funky. Queen vydali vynikající alba Kind of Magic (1986) či Miracle (1989), i trochu zvláštní Hot Space (1982). Mercury nemohl zapřít svůj sklon k muzikálu a disku a začal se věnovat svým sólovým projektům - známé jsou např. singly Living on My Own či Mr. Bad Guy. Absolutní špičku pak představuje jeho duet Barcelona s operní divou Monserrat Caballé.

Písnička Show Must Go On z alba Innuendo byla zvolena v anketě Novinek (přes 40 000 hlasujících) za nejlepší popovou píseň všech dob. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám