Hlavní obsah

Zpátky na začátek. Kauzu trenýrek na Hradě soud projedná znovu

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze vrátil k novému projednání kauzu červených trenýrek, které nad Pražský hrad pověsila skupina Ztohoven. Soud tak vyhověl stížnosti státní zástupkyně, které se nelíbilo rozhodnutí obvodního soudu, jenž obžalované v srpnu nepotrestal a případ předal do správního řízení. Trojice obžalovaných Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons tak bude muset opět k soudu.

Mluvčí skupiny Ztohoven rozhodnutí obvodního soudu ocenil. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Rozhodnutí obvodního soudu bylo v pondělí při neveřejném zasedání zrušeno a vráceno k novému projednání,“ potvrdila Novinkám mluvčí městského soudu Markéta Puci. Na rozhodnutí upozornila Česká televize.

Obvodní soud pro Prahu 1 na konci srpna trojici nepotrestal s tím, že se jednalo o recesistickou akci. „Předpoklady k vyvození trestní odpovědnosti naplněny nebyly,“ konstatovala soudkyně Šárka Šantorová.

Přeštípnutím lanka s prezidentskou vlajkou trojice formálně naplnila znaky přečinu trestní věci, poškození střechy se jim ale podle soudkyně nepodařilo prokázat. U standarty prý záleží na úhlu pohledu, Šantorová je ale toho názoru, že krádeží vlajky se obžalovaní nechtěli obohatit. Případ měl být postoupen úřadu jako přestupek, ale státní zástupkyně si podala stížnost, které městský soud vyhověl.

Trojice se vinna necítí. „Obvinění vnímám jako vykonstruovaná a přehnaná. Ani se nedivím, musíme být trnem v oku úřadu prezidenta,“ uvedl ve své závěrečné řeči jeden z obžalovaných Filip Crhák. „Naší motivací nebylo poškodit střechu ani se obohatit standartou. Pokud jsme obžalovaní z výtržnictví, tak doufám, že se nám podařilo vytrhnout společnost z letargie každodenního konzumního života,“ dodal.

Standartu rozstříhali

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu a standartu vyměnili za obří rudé trenýrky.

Vlajku zavinuli do balíčku a hodili k nedaleké kavárně Starbucks, čímž se podle obžaloby dopustili krádeže, poškozování cizí věci a výtržnictví. Podle obžaloby také poničením střechy umělci způsobili škodu 88 tisíc korun, Pražský hrad také požaduje 310 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Skupina těsně před červnovým jednáním oznámila, že ukradenou standartu rozstříhala na 1152 kousků, které pak rozdávala lidem ve všech krajích. Čin označila za decentralizaci moci, jeden z umělců u soudu uvedl, že standarta je v rukou "občanů této země".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám