Hlavní obsah

Znalkyně označila vraha knihovnice jako rizikového. Její posudek však přišel pozdě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná o jediný den stačilo odložit rozhodnutí lékařů z psychiatrické léčebny v Dobřanech o propuštění Vlastislava A. a 27letá knihovnice z Horní Břízy, kterou tento duševně nemocný muž následně ubodal, mohla žít.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policie zadržela muže začátkem června.

Článek

Podle zjištění Práva v době, kdy opouštěl bránu léčebny, byl už na cestě posudek soudní znalkyně, podle kterého se jedná o rizikového pacienta vyžadujícího dozor a komplexní psychiatrickou péči s nutností dlouhodobého léčebného pobytu.

Zprávy se minuly

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Znalkyně vypracovala posudek na žádost Okresního soudu Plzeň-jih, který rozhodoval o dalším setrvání Vlastislava A. v léčebně. Soud poslal znalecký posudek do léčebny s oznámením termínu konání detenčního řízení, ve kterém měl rozhodnout o tom, zda i nadále trvají důvody k tomu, aby byl muž nedobrovolně zadržován v léčebně.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Téměř souběžně dorazila opačným směrem k soudu zpráva, že Vlastislava A. lékaři z léčebny propustili, což jim zákon umožňuje bez ohledu na to, že ještě nerozhodl soud.

Ten tak musel detenční řízení zastavit, současná právní úprava totiž neumožňuje, aby byl propuštěný pacient nedobrovolně umístěn zpátky do léčebny. To může nastat pouze v případě, pokud by na svobodě znovu ohrožoval sebe nebo okolí.

A právě uspěchané rozhodnutí léčebny kritizoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a jejího ředitele Vladislava Žižku za to odvolal z funkce.

Ministr nechápe, proč se nepočkalo na posudek

„Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ prohlásil ministr.

Tragédie se stala v hornobřízské knihovně 25. května. Útočník bodl její pracovnici do zad a odešel. Žena na místě zemřela a policisté během necelé hodiny zadrželi podezřelého muže na ubytovně u místního nádraží, asi 1,5 kilometru od místa činu.

Vlastislav A. byl od roku 2012 hospitalizován na psychiatrii pro vyhrožování vraždami celkem sedmkrát. Naposledy podstoupil nedobrovolné léčení v lednu letošního roku, a to na základě podnětu ambulantní psychiatričky Gabriely Valašikové, podle které trpěl bludy a hrozil jí smrtí.

Soud tehdy rozhodl, že muž je v léčebně v souladu se zákonem a že je zapotřebí, aby tam zůstal. Podle zákona pak musí do tří měsíců od první hospitalizace pacienta rozhodnout, zda trvají důvody k tomu, aby byl nedobrovolně zadržován v léčebně.

„Chtěl na sebe jen upozornit”

Při tomto rozhodování už si obvykle vyžádá znalecký posudek. V případě Vlastislava A. už ale k tomu nedošlo, když ho léčebna propustila s odůvodněním, že výhrůžkami chtěl na sebe jenom upozornit a nelze je tak brát vážně. Z Dobřan muž odešel 27. února a na 5. března soud stanovil termín, kdy chtěl rozhodnout o jeho dalším setrvání v léčebně.

K dispozici měl posudek zkušené znalkyně Evy Bočkové, která trvala na pokračování hospitalizace pacienta. „Trpí těžkou poruchou osobnosti, přičemž stav se opakovaně zhoršuje. Je vysoké riziko agresivního jednání, vyžaduje dozor a komplexní psychiatrickou péči,“ napsala znalkyně do posudku s tím, že je nutný dlouhodobý diagnostický pobyt.

Její posudek si od soudu vyžádali i policisté, kteří Vlastislava A. vyšetřovali kvůli vyhrožování ambulantní psychiatričce. Jenže i oni těžko mohli následné tragédii zabránit. „To bychom za ním museli stát 24 hodin a sledovat každý jeho krok,“ řekl zkušený kriminalista.

Vlastislav A. je ve vyšetřovací vazbě, žalobkyně čeká na znalecký posudek, který má odpovědět na klíčovou otázku, zda vraždil v nepříčetnosti v důsledku psychické poruchy. Pokud se tato verze potvrdí, muž nebude trestně odpovědný a nejspíš skončí v detenčním ústavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám